Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PREDIZBORNE IGRE

Prosvjed na Savici zbog parka: Milane, sad je dosta!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanovnici Savice najavili su prosvjed, ovaj put zbog izgradnje parka na livadi na kojoj je donedavno planirana izgradnja crkve, što su također spriječili prosvjedima.

Rekreativno-zabavni park počeo se u srijedu graditi na livadi na zagrebačkoj Savici, na mjestu gdje je trebala biti sagrađena crkva Blaženog Alojzija Stepinca.

Pročitajte i ovo Grob Milana Bandića OPORBA NEGODUJE Prije tri godine preminuo je Milan Bandić, još nema nadgrobni spomenik Slika nije dostupna Crkva bl. Alojzija Stepinca Grad Zagreb izdao lokacijsku dozvolu za gradnju crkve na Savici

Autor projekta je arhitektonski ured "Arhitektura u bijelom" na čijem je čelu arhitektica Ana Lovinčić. Ona ističe da se tim projektom neće uzurpirati zelenilo, nego upravo suprotno, sve sadržaje će okruživati 110 stabala i 150 grmlja čija je sadnja već počela, piše Jutarnji list.

"Projekt je namijenjen za sve dobne skupine, poseban dio za djecu u dobi do pet godina, zatim dio za djecu od pet do 15 godina, s trampolinima, toboganima, mrežom za penjanje i ljuljačkama, a za sve ostale tu će biti vježbalište sa spravama, staza za hodanje, trčanje, biciklizam... Gledalište pozornice na otvorenom imat će 300 sjedećih mjesta. Bit će to mjesto susreta starih i mladih, za svaku dobnu skupinu bit će nekih sadržaja. Ovim se projektom nastoji odvojiti djecu od računala te se želi probuditi svijest u ljudima da se bave sportom i rekreiraju te da uvide da sport i rekreacija mogu biti zabavni", kaže Lovinčić za Jutarnji list.

Cijena parka - 12 milijuna kuna

Sve će sadržaje povezivati staza koja, napominje arhitektica Lovinčić, može biti namijenja biciklistima, a može poslužiti i kao atletska staza. Novi rekreativno-zabavni park prostirat će se na 25.649 četvornih metara, koštat će 12 milijuna kuna, a bit će sagrađen do rujna.

U srijedu je, ubrzo nakon što su u park stigli bageri, stiglo priopćenje aktivista iz Inicijative "Čuvamo naš park", u kojem se žestoko protive, kako kažu, novom pokušaju betonizacije koje je počelo u tajnosti i opet bez konzultacija sa stanovnicima.

Od postavljanja građevinske table na ulasku u park do početka radova prošlo je manje od 10 sati, što jasno pokazuje namjeru grada da preko noći pokrene realizaciju projekta u kojem su ponovo zaobiđeni zakonski postupci i koji će stanovnike Zagreba koštati jako puno novca. Lošim i nepotrebno skupim projektom opet se predviđa betonizacija i uklanjanje velikog dijela travnate površine. Za jedan od najskupljih projekata započetih u jeku kampanje za lokalne izbore odabran je projektant "Arhitektura u bijelom", poduzeće osnovano prije samo tri mjeseca, točnije 11. siječnja. Milan Bandić opet provodi samovolju i iscrpljuje gradske resurse instrumentalizirajući ih u vlastitu promidžbu, te izvodeći radove bez provedenog natječaja koji služi dobivanju najkvalitetnijeg rješenja, bez participacije stanovnika Trnjanske Savice i konzultacije struke – tvrde Sanjin Đukić i Igor Kramarić iz Inicijative.

Prosvjed u 18 sati

Zbog toga su najavili prosvjed koji će se održati u četvrtak u 18 sati, podsjećajući da je park već jednom obranjen te ističu da će stanovnici Savice, bude li trebalo, stati i ispred bagera. "Ako radite tako velike promjene, red je da pitate stanovnike što misle o tome. Ministarstvo graditeljstva je poništilo lokacijsku dozvolu u veljači, a sad u travnju već kreće izgradnja drugog projekta na tom mjestu. Kako je moguće da je u tako kratkom vremenu raspisan natječaj, odabran projekt, izvođač i počela je izgradnja, a da o tome javnost tek sad dozna", pita Đukić, dodajući da stanovnici Savice nisu protiv izgradnje parka, već se protive načinu na koji se sve to provodi.

Želimo naglasiti ono što je očito, ovo je predizborna igra Milana Bandića koji je u ovom kvartu prošao izuzetno loše. Sve ovo se sigurno ne bi događalo da izbori nisu za mjesec dana", kaže Đukić, koji kaže da ne tvrdi da ideja nije dobra, ali je stvar u procesima.

"Problem je u transparentnosti i trošenju gradskog novca. Možda se park mogao urediti za nekoliko tisuća kuna, a ne za 12 milijuna. No, Bandića o tome ne možete pitati, on nikad ne odgovara precizno. Netko mora reći: Milane, sad je dosta!", kaže Đukić.

"Nema govora o betonizaciji"

Lovinčić, pak, tvrdi da o betonizaciji parka nema govora jer u parku neće biti nikakvih građevina te stanovnicima Savice poručuje da sami predlože što žele na tom mjestu. "Ako im ovi sadržaji ne odgovaraju, grad može pitati stanovnike što točno žele, neka pošalju dopis pa da vidimo može li se nešto tu ubaciti. Ovim projektom pružamo bogate sadržaje i još više zelenila", kaže Lovinčić demantirajući aktiviste koji tvrde da je projekt izabran bez natječaja.

"Natječaj je raspisan i moja ponuda je odabrana kao najisplativija", kaže Lovinčić, dodajući da je na projektu radilo 10 ljudi dva mjeseca, piše Jutarnji.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene