446295
446295
446295
446295
446295

Grad Zagreb izdao lokacijsku dozvolu za gradnju crkve na Savici

  • , 11.08.2016., 15:51
  • Autor:
  • komentara

Površina koju zauzima kompleks crkve i župnog dvora otprilike jednaka površini bloka hotela Esplanade u Zagrebu.

 
 
 
 
Park Trnjanska Savica (FOTO: Google maps)
Park Trnjanska Savica (FOTO: Google maps)

Grad Zagreb izdao je lokacijsku dozvolu za gradnju crkve bl. Alojzija Stepinca u parku na Savici po kratkom postupku unatoč prigovoru stručnjaka na proceduru i na projekt i prosvjedu građana, a gradnja bez ikakvih kriterija je omogućena kada je GUP zelenu površinu potiho preimenovao u iznimku urbanog pravila, priopćila je u četvrtak inicijativa "Čuvamo naš park".

U priopćenju se ističe kako je dozvola, za sada nepravomoćna, izdana u najkraćem mogućem roku, a površina koju zauzima kompleks crkve i župnog dvora otprilike jednaka površini bloka hotela Esplanade u Zagrebu.

Dodaje se kako je 'Bandićevoj administraciji' trebalo samo dva dana da odbaci dvjestotinjak zaprimljenih prigovora. Članovi inicijative 'Čuvamo naš park' su se požalili kako su prigovori odbijeni uz štura obrazloženja.

Napomenuli su kako se radilo o ozbiljnim prigovorima na proceduru, kao i na sam projekt koje su sastavljali sudski vještaci, pravnici, arhitekti i krajobrazni arhitekti. Vijeće gradske četvrti također je protiv izgradnje u parku, napomenuli su.

Članovi inicijative smatraju da je izdavanje lokacijske dozvole posljednje u nizu sumnjivih radnji koje je Grad provodi. Kažu da je smišljeno, u vrijeme kada je većina građana na godišnjem odmoru, poziv na uvid za oko 280 susjeda koji imaju pravo prigovora obješen na stablo i određen tek jedan termin za sve, a da je dokumentacija koju se Grad obvezao dostaviti nepotpuna. Ističe se da u neposrednoj blizini parka postoje druge prikladnije lokacije za gradnju, te da se i veliki broj vjernika sa Savice protivi uništenju dijela parka.

"Govorimo o raskošnom kompleksu pastoralnog centra koji uključuje zvonik visine 45,3 metra čiji je vrh 'perforiran radi bolje čujnosti zvona' i crkvi s 420 sjedećih mjesta, župnim uredom, dvije dvorane, uredom Caritasa, stanovima za župnika, vikara i domaćicu, servisne prostore – garaže, spremišta, sanitarije, stubišta", stoji u priopćenju.

Problematične izmjene GUP-a i sumnjive zamjene zemljišta

"Prije više od deset godina u jednoj od brojnih promjena GUP-a ovaj prostor je potiho preimenovan u iznimku urbanog pravila. Time je administrativno omogućena gradnja praktički bez ikakvih kriterija, iako se radi o zelenoj površini kakve svi planovi čuvaju i štite", ističe se u priopćenju.

Napominje se kako je tijekom zadnjih izmjena GUP-a u siječnju 2016. Gradski ured za imovinsko pravne poslove i imovinu podnio zahtjev da se dio parka, od oko 4500 m2, preimenuje u prostor namijenjen isključivo za gradnju sakralnih građevina, ali prijedlog nije usvojen. Iz inicijative upozoravaju kako je potpisana vrlo sumnjiva nagodba gdje se zemljišta mijenjaju bez procjene njihove tržišne vrijednosti.

Upitna provedba natječaja i opstrukcije u postupku izdavanja lokacijske dozvole

"Grad je 2013. godine novcem poreznih obveznika raspisao natječaj za izgradnju crkve. Prva nagrada nije dodijeljena nego dvije jednakovrijedne druge.

Protivno tada važećem Pravilniku i usprkos preporuci ocjenjivačkog suda, za daljnju razradu poslužio je trećenagrađeni rad arhitekata Bašića, Pedišića i Velasco Farrere, iako su u obrazloženju rezultata navedeni mnogi negativni aspekti projekta u odnosu na sadržaje i funkciju parka u cjelini", požalili su se članovi inicijative.

Od zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića članovi inicijative su zatražili da objasni što se skriva iza takvih nepopularnih, neargumentiranih i nejasnih poteza.

Naglašavaju da je usprkos protivljenju velikog dijela stanovnika Trnjanske Savice, Društva arhitekata Zagreba, Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata i građana Zagreba izdana lokacijska dozvola za gradnju. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se