Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Noćna dežurstva u parku

Stigli novinari, Bandić povukao zaštitare: I dalje napeto na zagrebačkoj Savici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"U park Trnjanska Savica došlo je 2-3 kamiona ograda i 15-ak zaštitara tvrtke Bilić-Erić. Izgleda da će pokušati staviti ogradu na silu", javio je Sanjin Đukić, jedan od nezadovoljnih stanovnika Savice okupljenih u inicijativu "Čuvamo naš park". Nakon što su došli novinari, zaštitari su povučeni.

Tijekom dana u park na zagrebačkoj Savici je s djelatnicima Zrinjevca došlo i petnaestak zaštitara tvrtke Bilić-Erić, no, kako se doznaje od Inicijative građana, kao i zagrebačke policije, nije bilo potrebe za bilo kakvim intervencijama. "Prije desetak minuta u park Trnjanska Savica došlo je 2-3 kamiona ograda i 15-ak zaštitara tvrtke Bilić-Erić. Izgleda da će pokušati staviti ogradu na silu", javio je tada za DNEVNIK.hr Sanjin Đukić, jedan od nezadovoljnih stanovnika Savice okupljenih u inicijativu "Čuvamo naš park".

Noćna dežurstva na Savici

Pročitajte i ovo Ilustracija Ukrao bager, tražio zlato U gradskom parku napravio kolibu s kaminom i trakom za trčanje, građani uznemireni: "To je tempirana bomba" Slika nije dostupna Crkva bl. Alojzija Stepinca Grad Zagreb izdao lokacijsku dozvolu za gradnju crkve na Savici

No nakon dolaska medija i streama na portalu DNEVNIK.hr zaštitari su povučeni s terena. Đukić je rekao kako je u sprječavanju početka radova u parku tijekom dana sudjelovalo u prosjeku između 20 i 60 građana, većinom stanovnika Savice. Nakon odlaska zaštitara, djelatnika Zrinjevca i policije, građani su se organizirali u dežurstava. "Dežurat ćemo cijele noći, ne znamo kada će kamioni s ogradama ponovno doći i hoće li doći, pa želimo biti spremni", najavio je Đukić.

Evo što žele stanovnici Savice

Stanovnici Savice traže javnu raspravu i transparentni natječaj za preuređenje parka, a postojećim planovima zamjeraju što je, uz cijenu od 12 milijuna kuna, predviđeno da se više od 40 posto njegove sadašnje površine pokrije betonom i plastikom, umjetnom travom i sintetskim materijalima, pri čemu bi se uklonila prirodna trava i srušila dvadesetogodišnja stabla.

Podsjetimo, nakon što su prošle srijede u parku na Savici (u kojem je ranije trebala biti izgrađena crkva, ali je nakon prosvjeda stanovnika tog kvarta dozvola poništena) počeli radovi kojima se na tome mjestu planira urediti rekreativno-zabavni park, stanovnici su se opet pobunili, jer, kako kažu, za projekt nije raspisan javni natječaj i projekt je preskup (12 milijuna kuna).

U ponedjeljak rano ujutro, oko četiri sata, ondje su stigli radnici Zrinjevca te počeli ograđivati južni dio parka, a oko sedam sati stigao je i drugi kamion, no u međuvremenu su se ondje okupili stanovnici Savice te ga blokirali pa nije mogao istovariti ogradu. Jednako se dogodilo i bageru koji je potom stigao.

Đukić kaže kako radnici Zrinjevca nisu silom pokušavali ući u park te dodaje kako građani okupljeni u ovu inicijativu organiziraju dežurstva tijekom kojih će braniti park. "Danas ništa posebno nećemo raditi, dežuramo naizmjence i reagiramo prema potezima Zrinjevca. Jače ćemo se organizirati ako opet bude nekih pokušaja u gluho doba noći", kazao je Đukić u ponedjeljak za DNEVNIK.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene