Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SDP i HDZ još bez kandidata

Tko će biti "žrtve": Plenković i Bernardić nemaju prave igrače za Zagreb, a evo i zašto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP i HDZ još uvijek nemaju svoje kandidate za gradonačelnika Zagreba iako su lokalni izbori pred vratima. Što to govori o situaciji u dvjema najvećim strankama, DNEVNIK.hr pitao je političke analitičare Ivana Rimca i Žarka Puhovskog.

I dok su Sandra Švaljek i Anka Mrak Taritaš (HNS) već debelo u kampanji, a aktualnom gradonačelniku Milanu Bandiću, kako sam kaže, ona ionako traje 365 dana u godini, i tako već 17 godina, čelnici HDZ-a i SDP-a, Andrej Plenković i Davor Bernardić, muku muče koga kandidirati za utrku u Zagrebu.

Bernardić je navodno odustao od toga da on bude kandidat SDP-a shvativši da bi to bilo pogubno za njegovu političku sudbinu dok je Plenković na izglasavanju zagrebačkog proračuna za 2017. pokazao kako je Bandić dobar gradonačelnik i za HDZ koji s njime, uostalom, surađuje proteklih nekoliko godina u Gradskoj skupštini. No, pitanje je mogu li si premijer i vladajuća stranka dopustiti da u Zagrebu budu bez svog kandidata?

Politički analitičari s kojima smo razgovarali, Ivan Rimac s Pravnog fakulteta te Žarko Puhovski, smatraju kako su i HDZ i SDP na neki način svjesno potpisali kapitulaciju u Zagrebu što se gradonačelnika tiče jer nemaju povjerenje u svoje šanse te da je samo pitanje hoće li i koga žrtvovati ili će podržati nekog od već istaknutih kandidata.
 

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Promjene Milanović najavio jedan od prvih poteza Vlade nacionalnog spasa Anka Mrak Taritaš TKO JE ANKA MRAK TARITAŠ? Porazili su je i Bandić i Tomašević, optuživana je za preplaćivanje Gunje, a u Saboru je bila najaktivnija zastupnica

"I HDZ i SDP su u Zagrebu invalidni. Bandić jednim dijelom pokriva HDZ-ovo biračko tijelo, a ima i dio SDP-ove strukture. Budući da u SDP-u i HDZ-u znaju da su im šanse slabe, nije im lako naći kandidata osim ljudi koji doista krivo razumiju stvari kao Bernardić koji se kao predsjednik stranke još uvijek igra s idejom da bude kandidat za gradonačelnika iako praktički nema nikakve šanse", kaže Puhovski koji vjeruje da će i SDP i HDZ ipak imati svoje kandidate za utrku u metropoli.

SDP I HDZ ZAKASNILI S KANDIDATIMA

Profesor Ivan Rimac smatra da su obje stranke već zakasnile s nominiranjem "trkača".

"Onog koga bi sada kandidirali, taj je osuđen na gubitak izbora tako da SDP i HDZ mogu jedino podržati kandidate koji su se već pojavili, a koji bi eventualno bili bliski njihovoj političkoj opciji. Za izbore koji idu u petom mjesecu prekasno je za nominiranje čak i poznatih ličnosti jer oni moraju po svom karakteru i javnim istupima sjesti u sliku gradonačelnika. Ako kandidiraju nekoga, pitanje je tko će biti žrtva. Posebno je nezgodna situacija s Bernardićem koji je dopustio da ga zagrebačka organizacija možda i nominira za izbore što bi značilo njegov pad. Valjda su mu sada ipak savjetovali da je to besmislica", pojašnjava Rimac.

Otkad je Bandića, Zagreb, dodaje, predstavlja svojevrstan gubitnički prostor u kojem su stranke vrlo često kandidirale ljude kojih su se željele riješiti. No, čini se da ovaj put niti to baš nije tako jednostavno.

"U HDZ-u je bilo nekoliko potencijalnih kandidata za gradonačelnika, ali je u ovom trenutku Plenkoviću važniji njegov imidž nepogrešivosti i uspješnosti. Plenković je u dilemi da li se rješavati jakih oponenata unutar stranke i tako stvoriti napuknutu sliku samog sebe u javnosti, ili nastaviti s ovim glumljenjem uspješnosti i nikoga ne kandidirati kako ne bi ispalo da gube u najvećem gradu. Stoga nisam siguran da će HDZ imati svojeg kandidata nego da će dati podršku Bandiću", ističe profesor Rimac.

Za razliku od njega, Žarko Puhovski smatra da će HDZ sigurno imati svojeg kandidata u Zagrebu i ne misli da je bez šansi, ali to također ovisi o tome kako će odigrati Plenković.

"HDZ IMA ŠANSU S HASANBEGOVIĆEM, ALI..."

"HDZ ima načelno šansu, a to je da punom snagom podupre Zlatka Hasanbegovića, međutim, to iz unutrašnjih stranačkih razloga nije moguće. Ako bi Hasanbegović išao u drugi krug, lijevi i liberalni glasači ne bi izašli na glasanje, a stranačka organizacija mogla bi eventualno imati šansu protiv Bandića. No, to bi značilo da je Hasanbegović prejak u stranci, a Plenkoviću to ne odgovara", pojašnjava Puhovski.

Kad je riječ o SDP-u, također vjeruje da će naći vlastitu žrtvu za Zagreb te da neće, kao što neki u stranci otvoreno priželjkuju, podržati Švaljek ili Mrak Taritaš.

"SDP će naći nekoga tko neće imati naročite šanse i tako će debelo okljaštriti kandidaturu Mrak Taritaš. Prije nekoliko mjeseci još su i mogli podržati Švaljek, no nakon što je javno razgovarala s HDZ-om pa ne bih baš rekao da je ona neovisna. Osim toga kandidat je HSLS-a koji se vezao uz HDZ", naglašava Puhovski.

No, iako je HNS njihov dugogodišnji partner, ni Anka Mrak Taritaš neće dobiti podršku SDP-a, kaže.

"To bi značilo da igraju ulogu mlađeg partnera. No, bilo bi to s druge strane pragmatično i moglo bi im olakšati stvari. Naime, nacionalna konzekvenca lokalnih izbora mogla bi biti jedino ta da Most izgubi svoju bazu, Metković, te da tada izazove krizu Vlade jer će se htjeti drugačije pozicionirati. HNS bi tada bio kandidat za podršku Vladi. Način da ih se veže unaprijed kako to ne bi činili, bila bi podrška Mrak Taritaš. No, imam osjećaj da SDP ne razmišlja niti dva, a kamoli pet poreza unaprijed", smatra ovaj iskusni analitičar koji predviđa da će SDP na ovim lokalnim izborima proći jako loše ako ne i doživjeti pravu katastrofu.

SDP U KADROVSKOM RASULU

Ni profesor Ivan Rimac nema dobre prognoze.

"SDP je u kadrovskom rasulu u mnogo pogleda. U Zagrebu izuzetno loše stoje jer je dugogodišnji predsjednik bio upravo sadašnji predsjednik stranke. Svi kandidati koji su bili kandidati za gradonačelnika u Zagrebu išli su gotovo kao po kazni. Rajko Ostojić bio je poljednji žrtveni jarac.

Podržavanje Mrak Taritaš bi značilo jačanje koalicijskog partnera, a gubitak vlastitih pozicija pa i svijesti o vlastitoj snazi u samoj stranci. S druge strane ne vidim koga bi SDP mogao kandidirati, a da se uključi u borbu s ova tri kandidata koji su se već profilirali u javnosti", navodi Rimac.

Ipak, prema njegovom mišljenju Bandić je nakon parlamentarnih izbora dosta oslabljen i ukoliko dođe do drugog kruga, moglo bi biti tijesno.

"Niz civilnih akcija je pokazalo da ima puno nezadovoljnih Bandićevom vlasti. Ove dvije kandidatkinje su ozbiljne, a jedini problem je inercija biračkog tijela, povezana sa starošću stanovništva, koje rijetko mijenja one za koje glasuju i to bi moglo ići Bandiću u prilog.

No, tko god pobijedio, bit će umijeće izabranog da skupi većinu. Moglo bi doći do niza blokada, primjerice, ako Mrak Taritaš pobijedi, moglo bi se dogoditi da nema većinu u Skupštini," smatra politolog Rimac.

Ukoliko pak pobijedi Bandić, za Rimca nema sumnje da će u pakt s HDZ-om.

GUBI LI PLENKOVIĆ KONTROLU U STRANCI?

Osim u Zagrebu, Plenković ima problema i s nekim drugim gradovima gdje stranačke organizacije agitiraju za svojeg kandidata, primjerice, za Božidara Kalmetu u Zadru kojemu nad glavom vise dvije optužnice. Na pitanje znači li to da Plenković gubi kontrolu u stranci, Puhovski odgovara:

"O lokalnim izborima odlučuju lokalne organizacije, a Plenković ne može znati koji je dio njegov, a koji Karamarkov. No, ima jednu pozitivnu okolnost - gotovo sigurno će SDP na izborima proći jako loše ako ne i katastrofalno i HDZ ne može doživjeti veliki neuspjeh. SDP je u situaciji da im je i Rijeka u pitanju, a relativni pobjednici izbora bit će HDZ i HNS."

Premda mnogi Bernardiću praktički od izbora za Milanovićevog nasljednika pokušavaju "skinuti glavu", Puhovski vjeruje da ga neće pokopati niti loš izborni rezultat. Bar ne na lokalnim izborima.

"Dobit će na nekoliko mjesta, tako da ne bude potpuni potop, ima dobar izborni rezultat u SDP-u i svi će čekati iduće parlamentarne izbore. Moguće je da se njima ponovi Račanov rezultat s početka 90-ih, a tada ćemo vidjeti," zaključuje Puhovski.
 



 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene