Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Druga po redu

Potvrđena optužnica Božidaru Kalmeti za "Prometnu renesansu Hrvatske"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački Županijski sud u petak je potvrdio optužnicu bivšem HDZ-ovu ministru mora, prometa i infrastrukture i zadarskom gradonačelniku Božidaru Kalmeti kojega Uskok tereti da je ministarstvo kojem je bio na čelu oštetio za više od 600 tisuća kuna dogovorivši bez javne nabave snimanje filma "Prometna renesansa Hrvatske".

Božidar Kalmeta, koji nije došao na optužno vijeće, se u tom postupku odrekao prava odgovora na Uskokove optužbe, a uoči sudske odluke o osnovanosti optužnice njegov je odvjetnik zatražio spajanje postupka sa slučajem Remorker u kojemu je optužnica već potvrđena.

Pročitajte i ovo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (Foto: Dnevnik.hr) OTKRIO SVE Nakon snimke objavljene u Provjerenom, u kojoj je svjedok priznao da je lagao na sudu ne bi li spasio Kalmetu zatvora, o svemu se oglasio i DORH Slika nije dostupna Nastavak suđenja Peternel u obrani u aferi Remorker: "Moj odvjetnik se čudio kad sam mu rekla da se neću nagoditi"

No, Uskok se usprotivio spajanju postupaka, a sudsko izvanraspravno vijeće odluku će donijeti naknadno.

Kalmetinin odvjetnik Krešimir Vilajtović Hini je ranije kazao da odustajanjem od odgovora na optužnicu za 'Prometnu renesansu' Kalmeta želi ubrzati sudski postupak, uvjeren da će u konačnici biti oslobođen.

Nakon optužnice za "Prometnu renesansu" Kalmeta je ocijenio da je druga Uskokova optužnica protiv njega podignuta kako bi se glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan dodvorio Mostu, na što je Državno odvjetništvo odgovorilo da Cvitan ne postupa ni po čijim nalozima, niti se ikome dodvorava.

"Sve što sam napravio bilo je moje pravo. Kada se naručuju hrvatski filmovi koji blate Domovinski rat, koji proglašavaju Hrvatsku genocidnom onda je sve u redu, a kada se napravi jedan film koji će pokazati što je u Hrvatskoj napravljeno i koji je izuzet iz javne nabave, imaju se drugačiji kriteriji", kazao je tada Kalmeta Hini.

Vilajtović, pak, tvrdi da glavna teza optužbe bazira na "netočnoj i proizvoljnoj tvrdnji" da je Kalmeta naručio film i platio ga, bez postupka javne nabave, znajući da za to nema potrebe.

"Ne znam iz kojih dokaza je izvučen zaključak da se radi o filmu za kojim nije bilo potrebe i kako Uskok to uopće može procjenjivati", kazao je Vilajtović, podsjetivši da je riječ o razdoblju u kojemu je bio bum cestogradnje i ozbiljnih ulaganja u infrastrukturu.

U optužnici koja je nakon istrage podignuta pred zagrebačkim Županijskim sudom tužiteljstvo tvrdi da je Kalmeta tijekom 2007. i 2008. koristeći ministarski položaj s odgovornom osobom marketinške agencije Fimi Media dogovorio produkciju filma "Prometna renesansa Hrvatske", mimo javne nabave, "znajući da nema potrebe za naručivanje i plaćanja tog filma sredstvima Ministarstva".

Riječ je o drugoj korupcijskoj optužnici protiv Kalmete, a prvu u tzv. HAC-ovom kraku afere Remorker je 10. studenoga u cijelosti potvrdio zagrebački Županijski sud.

I dok obrana smatra da u tom slučaju protiv Kalmete nema dokaza te da on ne može biti osuđen, Uskok tvrdi da je Kalmeta povezao ljude iz svojeg ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) te da je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene