Obavijesti Video Pretražite Navigacija
LOKALNI IZBORI 2017.

Grbin: "Dogovor za Zagreb bit će postignut u idućih nekoliko dana"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Kampanja za lokalne izbore, po mom dubokom uvjerenju, ne treba trajati predugo. Mislim da smo imali dovoljno izbora u posljednje vrijeme", rekao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Za skore lokalne izbore stranke se pripremaju uz podosta otvorenih pitanja. Najveće stranke HDZ i SDP još uvijek nemaju kandidate za gradonačelnika glavnoga grada, a nema ni objavljenih dogovora o mogućim većim koalicijama. Nakon dvaju parlamentarnih izbora prošle godine, ali i preslagivanja unutar mnogih stranaka, lokalni su izbori svima veliki test.

Pročitajte i ovo Rat objavama - 1 Fotomontaže Politički rat proširio se na internet: Hoće li pobijediti lord Voldemort ili Karaplenković? Presica Možemo! - 12 IZ MINUTE U MINUTU Benčić otkrila prve poteze ako postane premijerka

HDZ gotovo za sve županije ima kandidate, kao i za većinu gradova i općina, ali ne i za glavni grad. Tu se još lome unutar stranke. "Kada dođe vrijeme središnji odbor odobrit će strategiju za izbore i kandidata. Kampanja za lokalne izbore, po mom dubokom uvjerenju, ne treba trajati predugo. Mislim da smo imali dovoljno izbora u posljednje vrijeme", rekao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Iako lokalne organizacije mogu same odlučivati o koalicijama, ne očekuju se koalicije s nacionalnim partnerom Mostom, koji će u nekim sredinama HDZ-u biti veći protivnik od nacionalne oporbe. "U prvom krugu lokalnih izbora svatko igra svoju političku utakmicu, bez ikakvih obaveza i ograda. To ne utječe na suradnju na razini Vlade i parlamentarne većine", kazao je Plenković.

A stranke ljevice su u problemu. SDP još nema kandidata za Zagreb. S HNS-om se pregovara oko potpore Anki Mrak Taritaš, ali dogovora još nema."Jedna od tema je Zagreb, no onda zaključimo da to moraju operativno timovi obaviti, ne trebamo se petljati u posao koji nije naš. Prebacujem odgovornost na Anku Mrak Taritaš, jer ona vodi programske pregovore", kazao je Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a.

Peđa Grbin, član Predsjedništva SDP-a, kazao je: "Dogovor za Zagreb bit će postignut, nadam se, u nekoliko sljedećih dana, vjerujem da bi već do kraja sljedećeg tjedna svi detalji mogli biti poznati". HNS bi mogao problem SDP-u napraviti u Rijeci, Splitu i Osijeku, jer ciljaju na isto biračko tijelo. "Nema zajedničkog nastupa kao na parlamentarnim izborima, ali suradnje u pojedinim lokalnim sredinama ima, ona je u nekim sredinama već sklopljena", kazao je Grbin.

"U nizu gradova i županija su se naše lokalne organizacije dogovorile sa SDP-om, a u nekima nisu i neće", kazao je Vrdoljak.

HSS izlazi na izbore uglavnom samostalno, a najavili su i kandidatkinju za Split. Predsjednik Krešo Beljak poručuje da mu se stranka ne raspada. "Koje stanje? Osam godina nemamo gradskog vijećnika. Nema stanja u stranci. Krećemo praktički od početka i nismo opterećeni rezultatom."

Kampanja za lokalne izbore službeno mogla bi biti kratka, iako se ona zapravo vodi već dugo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene