Obavijesti Video Pretražite Navigacija
drugi odron otpada

Zagrepčane brine kvaliteta zraka, planiraju prosvjed: "Jako se bojim za živote naše djece, naše budućnosti"

Aktualno Galerija Petra Skenderović Petra Skenderović Foto: DNEVNIK.hr Matea Ćorić Brunović Matea Ćorić Brunović Foto: DNEVNIK.hr Odron na Jakuševcu - 4 Odron na Jakuševcu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Odron na Jakuševcu - 3 Odron na Jakuševcu - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Odron na Jakuševcu - 2 Galerija 1/6 >>
Trojica radnika ozlijeđena su u novom odronu smeća na Jakuševcu, jedan je u teškom stanju, ostao je bez ruke. Na Jakuševec se smeće u ponedjeljak ne odvozi, a inspektorat je zabranio odlaganje otpada na dijelu Jakuševca.

Jakuševčani su se večeras okupili nezadovoljni cijelom situacijom.
Tamo je reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić Brunović koja je ispitala što ih trenutačno najviše brine.

"Najviše ih brine kvaliteta zraka", javila je reporterka kojoj je gošća Petra Skenderović kazala kako ju je ujutro probudila eksplozija. "Nakon toga s troje svoje djece nisam mogla izaći vran od smrada", istaknula je. 

"Jako se bojim za živote naše djece, naše budućnosti", kaže Skenderović i dodaje kako djeca u vrtiću ne mogu ići van, a gradi se i škola te djeca blizu igraju nogomet. 

Građani Jakuševca i okolnih kvartova zato planiraju prosvjed, najavila je Skenderović.

"Ujutro se strašan miris uvukao u zgrade, u liftove i garaže", ističe Karla koja se boji za svoje dijete koje ima astmu. 

"Ovo je crveni alarm, a trebao je zapravo biti jučer crveni alarm", dodaje Karla. 

 Reporterka Dnevnika Nove TV istaknula je kako je pet sati bila na snimanju u Jakuševcu, a nesnosan smrad ostao joj je u grlu kao mučna knedla.

Pročitajte i ovo BBB U Grčkoj - 4 Novo ispitivanje Nakon ispitivanja navijača u Ateni, odvjetnici oprezno optimistični: "Moraju biti mirni i čekati"

"Onda možete samo zamisliti kako je ljudima koji ovdje žive", zaključila je Ćorić Brunović.

Trenutak užasa

Nešto prije sedam sati odronila se planina smeća. Prevrnuo se kamion i tri radnika su ozlijeđena.

Kako je to izgledalo u ponedjeljak ujutro, može se čuti u glasovnoj poruci radnika koji je bio tamo.

"Stari eksplodirao je Jakuševac, ja sam bio na kompostani u kontejneru kad je to počelo. U zadnji čas sam izašao van, čovjek je naš bez ruke ostao", čuje se u poruci.

"Šokiran sam jer mi tu koji živimo svakih nekoliko tjedana ili dana doživljamo nekakav eksces", kaže Mijo iz Jakuševca.

U ovom incidentu 59-ogodišnji radnik u kamionu ostao je bez ruke.
Liječnici su rekli kako nažalost nije moglo doći do rekonstrukcije. Na intenzivnoj je.

"Izgubio je lijevu nadlakticu, ima tri slomljena rebra, ima frakturu kralješka. Teške tjelesne ozlijede jesu, ali u ovom momentu ne ugrožavaju mu život. Budan je pri svjesti komunikativan i stabilan", kazao je doktor Slobodan Mihaljević iz KBC-a Zagreb.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković o aktualnim temama Plenković: "Milanović je svašta nadrobio danas. Već četiri godine podvrgnuti smo njegovim poremećajima"

Na magalovitom terenu sve službe, od policije, vatrogasaca do djelatnika Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. Grad najavljuje dodatna mjerenja zraka kraj odlagališta.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević poručuje kako će biti sankcija kad se utvrdi odgovornost. Istovremeno, građani i aktivisti pozivaju na ostavke.

Prije manje od mjesec dana na drugoj strani brda odronila se golema količina smeća. Sindikat je tada u dopisu zamolio Grad da se zbog sigurnosti radnici ne vraćaju na Jakuševec, ali kažu nitko im nije odgovorio.

"Mi ćemo tražiti da niti jedan naš radnik više ne korči ovdje dok ne postoji 100 posto sigurnost za njegovo zdravlje", poručio je Mumin Hodžić iz sindikata komunalnih radnika i vozača čistoće.

"Javno pozivamo Vića na ostavku. Ja sam u Čistoći osam godina i goreg i nesposobnijeg voditelja nismo imali", poručuje Pavao Barbarić, Povjerenik Novog sindikata Čistoće.

Istražuje se odgovornost svih uključenih od Čistoće do privatnih tvrtki koje upravljuju smećem na Jakuševcu.

Pročitajte i ovo Vanja Margetić i Mumin Hodžić - 1 "Nema sigurnosti za rad" Predstavnik sindikata Čistoće: "Nema sigurnosti za radnike, upozoravamo od prvog odrona"

Inspektorat je suspendirao odvoz na plohu gdje je jutros bio odron, miješani komunalni otpad do daljnjega se ovdje neće moći voziti.

Još uvijek se ne zna ni razlog posljednjeg odrona.

Državni inspektorat bio je u nenajavljenoj inspekciji prije dva tjedna, na Jakuševcu su tada zatekli dva kamiona, uzeli uzorke i poslali na analizu.

Ako se utvrdi da to smeće nije smjelo biti tamo, slijedi prekršajna i novčana kazna Gradu Zagrebu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene