Obavijesti Video Pretražite Navigacija
u 96. godini života

Preminuo ugledni fizičar i akademik: Prvi je u Hrvatskoj pokrenuo istraživanja nuklearnih reakcija...

Akademik Ksenofont Ilakovac
Akademik Ksenofont Ilakovac Foto: Privatna arhiva
U 96. godini preminuo je cijenjeni hrvatski fizičar i akademik Ksenofont Ilakovac.

U utorak je u Zagrebu umro hrvatski fizičar akademik Ksenofont Ilakovac u 96. godini života. Bio je redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Rodio se u Zagrebu 16. kolovoza 1928. godine, a 1951. godine diplomirao je fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Tri godine poslije, doktorirao je eksperimentalnu nuklearnu fiziku u Birminghamu.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković iz minute u minutu Pregovori gotovi do petka? "Elektabilni Bojan" odgovorio Plenkoviću, HDZ raspalio po Raspudiću

Iste godine kada je diplomirao, postao je asistent Ivana Supeka u Zavodu za teorijsku fiziku PMF-a i bio je njegov blizak suradnik kod ustrojavanja Instituta Ruđer Bošković. Ondje je od 1956. bio voditelj Nuklearno-strukturne grupe, od 1957. pročelnik Odjela nuklearne fizike, a od 1964. do 1967. pročelnik Odjela za nuklearna i atomska istraživanja. U Institutu je utemeljio Laboratorij za elektroslabe interakcije.

U Fizičkom zavodu PMF-a predavao je od 1956., od 1964. kao izvanredni profesor, a od 1973. kao redoviti. Predavao je i nakon umirovljenja 1998. kad postaje professor emeritus.

Pročitajte i ovo Policijski auto Po nalogu EPPO-a Cure detalji akcije europskih tužitelja: Zbog milijunske prijevare uhićeni direktor kutinske tvrtke, sudski vještak i ovlašteni inženjer elektrotehnike

Na PMF-u je 1991. osnovao Laboratorij za atomsku i nuklearnu spektroskopiju, a kao voditelj od 1971. do 1983. preustrojio je poslijediplomski studij fizike u okviru Sveučilišta u Zagrebu.

Bio je i gost profesor na University of Washington u Seattleu između 1962. i 1964. godine. Također je bio i redoviti član HAZU od 1991., a izvanredni član od 1975. 

Pročitajte i ovo Nacionalni dan hitne medicinske službe - 4 spašavaju živote Nacionalni je dan hitne medicinske službe: "Na neke stvari čovjek ne može utjecati bez obzira na godine i koliko psihološki jak bio. To je prestresno"

Glavno je područje njegova istraživanja nuklearna i atomska fizika. Suotkrivač je međudjelovanja neutron-neutron u konačnom stanju reakcije D(n, p)2n i prvog određivanja n-n duljine raspršenja.

Prvi je u Hrvatskoj pokrenuo istraživanja nuklearnih reakcija s tri tijela u konačnom stanju i dvokvantnih raspada. Otkrio je rezonantni učinak u dvojnim rendgenskim raspadima. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene