Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj 'Planinska'

Sanader: Odluku od Planinskoj je na dnevni red stavila i potpisala Jadranka Kosor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši premijer Ivo Sanader počeo je iznositi obranu u slučaju Planinska u kojem je optužen za primanje 17 milijuna kuna "provizije".

Iznošenje svoje obrane Ivo Sanader započeo je s podsjećanjem da su dvije presude protiv njega Fimi media i Hypo/Ina-MOL srušene. Dodao je i kako, da nisu presude pale u Hrvatskoj, zbog teškog kršenja prava na pravično suđenje pale bi pred Sudom u Strassbourgu.

Pročitajte i ovo Sanader šef zatvorske knjižnice - 2 Hoće li uskoro izaći na slobodu? Sanader postao šef zatvorske knjižnice: "Relativno brzo bismo ga mogli vidjeti u Zagrebu" Slika nije dostupna Politička korupcija Kako će država do Sanaderovih 17 milijuna kuna koje mora platiti zbog presude za Planinsku?

Iste metode, kaže Sanader, DORH koristi i u konstruiranju ove optužnice. Ljude se, kaže bivši premijer, strpa u zatvor, blokira im se firmu i imovinu, prijeti zatvaranjem žene i djeteta kao u slučaju Stjepana Fiolića 'pod poznatom egidom - znas e što treba reći da bi izišli'.

U svakom predmetu koji se vodi protiv njega, kaže, postoji čovjek koji je priznao nedjelo i pod pritiskom DORH-a odgovornost prebaci na njega i ne ponudi nijedan materijalni dokaz.

'DORH radi nezakonito, ucjenama i prijetnjama se ne smiju pripremati optužnice. Kolokvijalno rečeno, gule se krumpiri, sklapaju se nagodbe o kojima ja i moja obrana ne znamo ništa, a imamo pravo znati', rekao je Sanader.

'Nisam nikakav kriminalac i nisam počinio ono što mi se stavlja na teret. Ponosan sam na svoja dva mandata na čelu Vlade', rekao je Sanader.

Sanader proziva Bajića da je nakon sastanka u Vladi s Jadrankom Kosor otišao u američko veleposlanstvo da vidi što će reći ukoliko se pokrene postupak protiv njega. Proziva i svoju nasljednicu Jadranku Kosor za koju tvrdi da je slala ljude u DORH ne bi li saznali što se tamo govorilo. Sanader tvrdi da je to političko represivna trgovina i cilju njegova progona i u svrhu novog Bajićeva mandata.

Bivši premijer tvrdi da su USKOK i DORH manipulirali dokazima u slučaju Planinska. Ponavlja stare tvrdnje da se odvjetnike i njega pratilo za što iz policije nikada nisu dobili odgovor.

Sanader se pita kome pripadaju tablice dvaju automobila iz kojeg su, kako on tvrdi, praćeni te što su radili različiti uređaji usmjereni prema prozorima Prodanovićevog stana u lipnju 2012. godine kad je Fiolić davao iskaze DORH-u u slučaju Planinska. Iz Sabora su, kaže, dobili odgovor da ništa nije nezakonito, odnosno da nisu prisluškivani u pripremanju obrane.

'Vjerujem u hrvatsko pravosuđe. Zadovoljan sam što u zemlji postoje institucije koje svakom građaninu, pa i bivšem premijeru, omogućuju da će im zaštiti ustavna i konvencijska prava', kaže Sanader.

Dodaje i kako DORH-u ne treba 'joker' jer 'ovo što rade nema veze s pravom, Ustavom i zakonima'.

'To je odstrašćeni jakobinski pristup i zapravo je najbolja ilustracija da DORH nema nikakvih dokaza protiv mene jer bi bili opušteniji i ne bi maltretirali svjedok, ucjenjivali i kršili zakon, a medijima dostavljali dokumente iz tajnih istraga', kaže Sanader.

Podsjetio je i da je Ustavni sud rušeći presudu u slučaju Hypo i Ina-Mol zaključio da Županijski sud ne smije kriminalizirati odluke Vlade. "Paralela s Planiskom je očevidna. Zašto se to sve događalo – u tom progonu koji je realizirao Uskok u samoj srži leži politička volja", kazao je Sanader.

Za slučaj Planinska ustvrdio je da je "još eklatantniji", jer on uopće nije bio na sjedini Vlade kada je odlučeno o kupnji zgrade u Planinskoj. Odluku je na dnevni red stavila potpredsjednica Kosor, koja ju je nakon glasovanja i potpisala, rekao je Sanader koji je u obrani detaljno govorio i o svoja dva mantada na čelu HDZ-ove Vlade te odlasku iz politike.

Počelo prije gotovo 3 godine

U svojoj obrani Ivo Sanader trebao je odgovoriti na Uskokove optužbe da je uzeo novac nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja 2009. kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.

Kada je početkom prosinca na suđenju bivšem premijeru dovršen dokazni postupak njegov odvjetnik Čedo Prodanović kazao je da Sanader nije spreman za iznošenje obrane jer je tek nedavno izašao iz zatvora, a potom otišao u Split u posjet majci.

Tražeći od suda 'primjereni rok' za pripremanje obrane Prodanović je na posljednjoj raspravi 4. prosinca dodao da Sanader ima niz drugih postupaka te da ga, među ostalim, očekuje i očitovanje o tisuću strana novih Uskokovih dokaza na pripremnom ročištu za ponovljeno suđenje u slučaju Hypo i Ina-Mol. Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u konačnici je 23. prosinca odlučilo spojiti predmete što se u korupcijskom slučaju Ina-Mol vode protiv Sanadera i direktora Mola Zsolta Hernadija.

Sanader će, prema utvrđenom rasporedu, obranu u slučaju Planinska iznositi tri dana u siječnju, nakon čega slijede ostali optuženici.

Osim Fiolića, koji unatoč priznanja o podmićivanju bivšeg premijera s njim dijeli optuženičku klupu, sve je optužbe u ovom slučaju priznao i bivši ministar Petar Čobanković pa je nakon nagodbe s tužiteljstvom osuđen na rad za opće dobro.

Uz Sanadera i Fiolića na optuženičkoj je klupi i Mladen Mlinarević, čija je tvrtka Inžinjerski biro, prema Uskokovim tvrdnjama, udvostručila vrijednost nekretnine u Planinskoj prije nego što ju je otkupilo Čobankovićevo ministarstvo.

Sanader, koji se brani sa slobode nakon što su mu ukinute nepravomoćne i pravomoćne presude u slučajevima Fimi media te Hypo i Ina-Mol, odbacuje sve optužbe i tvrdi da je žrtva političkog progona.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene