Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Ivane Petrović

'Zašto naše predstavništvo, ako je to istina, nije znalo za tajne večere sa Slovencima?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Dok se špijuni svađaju stani sa strane i čekaj'.

Naravno da je moguće, a načina je više i sve zavisi u kojem će smjeru ići politička volja Hrvatske vlade i Sabora koji je centar političkog odlučivanja.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Slika nije dostupna MALI MANEVARSKI PROSTOR Ivana Petrović o krizi sa Slovenijom: Hrvatska radi jednu kardinalnu grešku

Ovaj neviđeni skandal stavlja se na izvanrednu sjednicu Sabora gdje će se donijeti odluka. Jer Sabor je potvrdio arbitražni sporazum i odluku da idemo na arbitražu. Treba vidjeti i kako će se rasplesti politički skandal u Sloveniji jer iz dana u dan postaje jasno da ova priča ima širi kontekst.

Naime, prvotna ideja Hrvatske je bila da kao i sve druge zemlje s graničnim sporom idemo na Međunarodni sud pravde, arbitraža koja je ipak po svom biću više politički, nagodbeni, a manje sudski postupak je bila kompromis na koji je Hrvatska koja nije imala poziciju zemlje članice morala pristati, i zato je načelo međunarodnog prava bilo bitno ishoditi.

U Sloveniji pale ostavke zbog tajnih razgovora o arbitraži koji su procurili u javnost

Slovenija nakon što je deblokirala Hrvatskoj pregovore potpisavši arbitražni sporazum, podsjećam, najavila novu blokadu poglavlja 4 zbog slučaja Ljubljanske banke, pa je i tu bilo 'drž nedaj'. Slovenija je htjela i provesti referendum o ulasku Hrvatske u NATO pa je Washington 'čvrknuo' Ljubljanu. Ovo su sve činjenice i dodamo li tome i novije vrijeme, primjerice da su slovenski parlamentarci glasali protiv rezolucije o Srbiji vezane za slučaj Šešelj, slika postaje još jasnija.

U svakom slučaju Hrvatska je danas punopravna zemlja članica, i uz malo diplomatske hrabrosti može izaći iz arbitražnog spora i Sloveniju tužiti Međunarodnom sudu pravde. Može i inzistirati, što bi po meni bilo najbolje rješenje, da se zbog cijele afere koja nije lobiranje već prvorazredna sudsko politička korupcija postupak proglasi ništetnim i počne od početka.

'RH razmatra sve mogućnosti, uključivo izlazak iz arbitraže'

Što se obavještajnog dijela tiče tu vrijedi jedno zlatno pravilo 'Dok se špijuni svađaju stani sa strane i čekaj'. Slovenija se bavi hrvatskim obavještajnim konstruktima, malo gledam medije, o kojima uglavnom nema pojma niti argumenata. To se radi da bi umanjila štetu za sebe, ali ta šteta je nakon ostavki sudaca nepopravljiva.

Ono što se hrvatskoj strani definitivno treba zamjeriti jest zašto naše diplomatsko predstavništvo u Den Haagu nije znalo što se događa, zašto časnik za obavještajni rad nije imao sve relevantne informacije o sumnjivim sastancima i večerama kako bi se moglo pravodobno reagirati. To je isto jedno ozbiljno pitanje koje moramo postaviti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene