Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kraj priče

Vlada potvrdila: "Nema ostavke ministra Kovačića"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivan Kovačić (Most), potpredsjednik Vlade i ministar uprave, razgovarao je s premijerom Andrejom Plenkovićem i dobio njegovu podršku nakon što je zaprijetio ostavkom zbog prozivki oko imenovanja svojih suradnica, Vesne Nađ i Višnje Tafre.

Neće biti ostavke ministra uprave Ivana Kovačića jer su imenovanja Višnje Tafre i Vesne Nađ provedena u skladu s propisima, doznaje se u nedjelju u Vladi.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći" Andrej Plenković i Ursula von der Leyen Nijemci objavili Plenković je jedan od kandidata za predsjednika Europske komisije? "Navodno je već izrazio interes"

"Nema ostavke ministra Ivana Kovačića. Višnja Tafra imenovana je odlukom Vlade nakon javnog natječaja. Vesna Nađ premještena je sporazumno nakon isteka 'prava 6 plus 6' na mjesto sukladno njeznim kvalifikacijama. Sve je u obavljeno u dogovoru ministra uprave Ivana Kovačića i ministra branitelja Tomislava Medveda", potvrdili su danas Hini u Vladi.

"Premijer Plenković se čuo s ministrom Kovačićem i podržao ga"

Ivica Relković, savjetnik ministra Kovačića, potvrdio je u razgovoru za Dnevnik Nove TV kako se potpredsjednik Vlade čuo u subotu navečer s premijerom Plenkovićem i dobio njegovu potporu.

"Sve što se dogodilo podržava u smislu odluka koje je donio ministar Kovačić u dogovoru s ministrom Medvedom, ali i potvrđuje da je odluka u vezi gospođe Tafre odluka Vlade. Pa ako gospodin Đakić smatra da je to "podla odluka" onda to treba adresirati na premijera i 14 ministara HDZ-a jer su oni digli ruku za tu odluku. Ako se ne želi ispričati, onda kaže da su svi oni koji su digli ruku za tu odluku podli", kazao je Relković za Novu TV.

Dodao je i kako "Kovačić nije prijetio ostavkom nego se tražilo očitovanje onih koji znaju kako se sve dogodilo - premijera i ministara".

"Ovo je uvođenje nulte tolerancije na ad hominem napade. Kada bude hito datio pravu ostavku ministar Kovačić neće je ni najaviti", kazao je Relković istaknuvši da, kad je ostavka u pitanju, mostov potpredsjednik Vlade nije blefirao.

"Tražila se isprika gospodina Đakića i očitovanja Vlade, odnosno ministra Medveda, što je već učinjeno, tako da mi smatramo da će i ministar Medved i premijer i u javnosti reći ono što se stvarno i dogodilo, i naravno da se tada nastavlja dalje. U slučaju da svi kažu što nas briga, ministar Kovačić ne mora otići zato što se lomi oko velike reforme nego može otići zbog ljudske riječi jer je hrvatskoj politici napokon potrebna ljudska riječ iza koje se stoji", istaknuo je Relković.

Podsjetimo, Kovačić je u subotu poručio da će podnijeti ostavku na dužnosti u Vladi ako se Đakić ne ispriča jer je kazao kako je imenovanje Višnje Tafre i Vesne Nađ suradnicama Kovačića u Ministarstvu uprave "podla odluka".

Prema Relkovićevom pojašnjenju, Tafra je izabrana temeljem javnog natječaja za glavnu tajnicu i ta je odluka jednoglasno potvrđena na Vladi dok je za premještanje Vesne Nađ iz Ministarstva obrane na Kovačića apelirao ministar Tomo Medved.

Josip Đakić poručio je danas da ostaje kod svoje izjave, odnosno da se nema namjeru ispričati.

Medved priznao da je zbog Vesne Nađ zvao Kovačića i Šprlju

Ministar obrane Tomo Medved također je danas potvrdio navode Ivana Kovačića. Kazao je kako je zvao kolege, među ostalim mostove ministre - Kovačića i Antu Šprlju, da pronađu u svojim ministarstvima odgovarajuće mjesto za bivšu pomoćnicu Predraga Matića, SDP-ovu Vesnu Nađ.

"Gospođa Nađ je bila državna dužnosnica, pomoćnica ministra, koja je koristila mjeru šest plus šest i naša je obaveza rasporediti državnog službenika na odgovarajuće mjesto u skladu s njegovim kvalifikacijama. U nekoliko navrata sam pisao Uredu vlade dok je premijer bio Orešković, nakon toga ministrima uprave i pravosuđa, sa zahtjevom da se utvrdi mogućnost odgovarajućeg rasporeda u skladu s njezinom kvalifikacijom. Ministar Kovačić je to napravio", ispričao je Medved.

Na pitanje da komentira Đakićevu izjavu o "podloj odluci" kao i bi li se trebao ispričati Kovačiću, Medved je kazao da nema potrebe za dizanjem tenzija.

"Naglašavam da se radi o vrlo korektnom odnosu kolege Kovačića i to nije jedini primjer gdje mi kolege u vladi, u skladu sa zakonom, raspoređujemo osoblje na odgovarajuća radna mjesta. Postupak premještanja jedne osobe, jedne službenice ne zaslužuje ovako veliki publicitet", istaknuo je Medved i potvrdio da je, kad je riječ o imenovanju Višnje Tafre, Vlada glasala jednoglasno.
 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene