458003
458003
458003
458003
458003

ISTRAŽILI SMO Uvoz mesa i mlijeka dosegnuo je katastrofalne razmjere

  • , 22.11.2016., 20:17
  • Autor:
  • komentara

Podaci pokazuju kako je od pristupanja Hrvatske Europskoj uniji dramatično narastao uvoz, a domaća proizvodnja u stalnom je padu.

 
 
 
 
Vjekoslav Đaić o uvozu mesa (Video: Dnevnik Nove TV)
Vjekoslav Đaić o uvozu mesa (Video: Dnevnik Nove TV)

Rezultati inspekcije i kontrole mesa u 10 distributivnih centara još nisu gotovi. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić najavio je kako će javnost o svemu obavijestiti, no već sada kaže, bilo je i velikih nepravilnosti, a odgovorne će kazniti.

Reporter Dnevnika Nove TV Vjekoslav Đaić istražio je koliko smo ove godine uvezli mesa. Kad govorimo o mesu, živim životinjama, mlijeku i jajima, u prvih 6 mjeseci ove godine uvoz je iznosio 277 milijuna eura, a izvoz 113 milijuna eura. Znači, u prvih pola godine, hrvatskih je proizvoda u svijet otišlo upola manje nego ih je iz svijeta došlo k nama.

Uvoz i izvoz u prvih šest mjeseci (Foto: Dnevnik.hr)

No, kad smo kod naše proizvodnje, ako se uspoređuje razdoblje od 2012. do 2015., dakle, i razdoblje od kada smo postali članica Europske unije, hrvatska proizvodnja u sektoru mesa i mlijeka, pada. I to značajno. Podaci Croatiastočara kažu ovako: u te tri godine, proizvodnja govedine pala je za 10 posto, svinjetine za 24, a proizvodnja mlijeka za 15 posto. Rasla je jedino proizvodnja mesa peradi, za 1 posto, i iznosila je 82 tisuće tona.

Proizvodnja od 2012. do 2015. (Foto: Dnevnik.hr)

Isto vremensko razdoblje, isti proizvodi, ali sada gledamo uvoz. Croatiastočar kaže: u Hrvatsku je ušlo nevjerojatnih 91 posto više govedine. Povećao se i uvoz svinjskog mesa za 82 posto. Rastao je i uvoz mlijeka, za 70 posto. Po nekakvoj gruboj računici, svaka druga litra mlijeka ili mliječnog proizvoda je uvozna. Ništa ne zaostaje ni uvoz mesa peradi. On je u tri godine narastao za 34 posto.

Uvoz od 2012. do 2015. godine (Foto: Dnevnik.hr)

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se