Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odabrana između drugih zemalja svijeta

U Hrvatsku dolazi investicija vrijedna 8,5 milijuna kuna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kožni dijelovi za zrakoplove najvećih svjetskih aviokompanija i luskuzne automobile uskoro će se proizvoditi u Jalžabetu kod Varaždina.

Austrijski izvoznik počeo je graditi tvornicu koja će zaposliti 250 radnika. Dok poslodavci kritiziraju rad Vlade na području investicija, ministar Vrdoljak je poručio kako je ovaj projekt primjer da se dozvole u Hrvatskoj mogu dobiti u rekordnim rokovima.

Pročitajte i ovo Ilustracija proljetno izvješće MMF objavio prognozu za hrvatsko gospodarstvo, evo kada očekuju usporavanje rasta cijena Slika nije dostupna AUSTRIJSKI REGULATOR Pokrenuta istraga o cijenama goriva: Analiza će obuhvatiti i susjedne zemlje

Ljestvica konkurentnosti: Hrvatsko gospodarstvo na pretposljednjem mjestu!

Za zrakoplove najvećih svjetskih aviokompanija i luksuznih automobila kožni će se dijelovi uskoro rezati i proizvoditi u novoj tvornici koju austrijska tvrtka gradi u poslovnoj zoni kod Varaždina.

'Ako letite bilo kojim zrakoplovom kompanije Lufthansa, budite sto posto sigurni da je koža na kojoj sjedite u njihovim zrakoplovima dolazi iz naše tvrtke', kazao je predsjednik uprave društva Wollsdorf, Andreas Kindermann.

Austrijska tvrtka odlučila je otvoriti radna mjesta u Hrvatskoj iako su u konkurenciji bili još Kina, Slovenija, Rumunjska i Mađarska.

'U trenutku kad su podnijeli dozvolu, a to je 12. mjesec prošle godine, do trenutka kada će krenuti već prva zapošljavanja će proći osam mjeseci. U Hrvatskoj se stvara klima da je neoguće dobiti dozvole, moguće je', rekao je ministar gospodarstva, Ivan Vrdoljak.

Od prvog dana ulagača prati Agencija za investicije iz koje obećavaju još puno ovakvih projekata u industriji i turizmu s 4 ili 5 zvjezdica.

Problemi stranih ulagača: Često mijenjanje pravila na tržištu, pravna nesigurnost, komplicirana birokracija...

'Mi imamo 100-tinjak ovakvih projekata gdje pružamo aktivnu podršku. Imamo još 500-tinjak investitora s kojima pričamo, kojima pomažemo da se odluče za Hrvatsku', rekao je Damir Novinić, ravnatelj Agencije za investicije.

Ministar se pohvalio i rastom izvoza te industrijske proizvodnje u prvom dijelu godine no još se to ne vidi na BDP-U koji je i dalje u padu.

'BDP nije stvar koja se može promijeniti iz tjedna u tjedan, trendovi su bili užasni i u ovom slučaju, kada smo pomogli u svemu, treba godina i pol dana da se vidi na GDP-u. Tako će i ovo doći, daleko sporije nego što smo očekivali, želja nam je brže ali GDP će uskoro krenuti u pozitivnom smjeru', dodao je ministar Vrdoljak.

Tvornica će biti gotova u rujnu, a kad potpuno proradi u lipnju iduće godine u njoj će raditi 250 zaposlenika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene