Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi stranih ulagača

Često mijenjanje pravila na tržištu, pravna nesigurnost, komplicirana birokracija...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga stranih investitora u Bijelu knjigu je popisala brojne prepreke koje im stoje na putu. Investicijska klima u Hrvatskoj daleko je od idealne.

Iako bi investicije spasile gospodarstvo, investicijska klima još uvijek je daleko od idealne. Probleme na terenu potvrđuju strani investitori - i oni koji već godinama posluju u Hrvatskoj i oni koji tek pokreću posao. Presložena birokracija, često mijenjanje pravila na tržištu te pravna nesigurnost i dalje smetaju stranim ulagačima.

Njemački investitor se 6 godina borio s našom birokracijom

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gubimo milijune VIDEO Gdje su investicije? Stranih investitora manje nego godinu ranije Slika nije dostupna Zabrinjavajuće Izostanak investicija: Gdje je zapelo?

Investitori iz Njemačke nakon šest godina borbe s birokracijom napokon čekaju ugovor za koncesiju za svoju prvu luku za hidroavione na Jadranu. 'Najteži je dio bio tko je odgovoran za sve lokacijske dozvole. Grad, županija ili država. Mislili smo ako dobijemo rješenje za jednu lokaciju da će to biti za sve lokacije, ali je bilo potrebno ishoditi dozvole za svaku lokaciju posebno', objasnio je Jans Albers iz European Coastal Airlinesa.

Guverner se nadao svjetlu, no stigle su druge prognoze!

Iz Tele2 ističu kako su u 8 godina u Hrvatsku investirali oko 3 milijarde kuna, još ne ostvaruju profit, a Vlada im sada diže naknadu koja će postizanje dobiti odgoditi za još nekoliko godina. 'Mi bismo morali platiti 97 posto svoje zarade iako još ne ostvarujemo profit. To bi bio udar na izravne strane investicije, liberalizaciju tržišta i krajnje korisnike. Predlažemo porez na profit. Nadamo da će vlada promijeniti odluku, ali ako se poveća naknada, bio bi to velik izazov za nas', tvrdi Malin Holmberg, predsjednica Uprave Tele 2.

Strane investicije u Hrvatskoj pale za 60%!

Udruga stranih investitora brojne je prepreke koje stoje na putu stranim investicijama popisala u svojoj Bijeloj knjizi. To su - često mijenjanje pravila, pravna nesigurnost, previsoki porezi, previše parafiskalnih nameta, spora javna uprava i pravosuđe te kruti zakon o radu.

Kada bi se ove stvari promijenile, možda bi Hrvatska imala bolji ugled među stranim investitorima nego što ga ima danas.

DNEVNIK.hr pratite putem
iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene