Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbogom bageri

Holding naručio i nešto korisno - podzemne rakete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Beskonačno raskopavanje ulica po Zagrebu, kako bi se položili ili sanirali, kablovi i cijevi, moglo bi se u budućnosti drastično smanjiti.

Nakon što su zagrebačke gradske vlasti u nekoliko navrata izazvale zgražanje javnosti dubioznim kupovinama, poput oklopnog vozila i stola protiv potresa, napokon su javnim natječajem odlučile nabaviti nešto uistinu korisno.

Pročitajte i ovo Energetska obnova - 4 energetska obnova Želite uštedjeti? Prijavite se na natječaj: "Prošle godine od ožujka do listopada gotovo da nismo plaćali struju" Tomislav Tomašević Bez privatnih investicija Sve o novom projektu garaže u Klaićevoj: "Gotovo će se poduplati kapacitet parkirnih mjesta u središtu grada"

>> Zagrebački holding imenovao 12 novih direktora

Još 23. rujna objavljen je natječaj o nabavi raketa za bušenje trupa ceste. zadnji rok za davanje ponuda istekao je s jučerašnjim danom. Kako piše u natječaju, radi se o nabavi male vrijednosti, no njezina potencijalna korist, mogla bi zato biti velika.

Koristilo bi ih se za vodoopskrbe priključke

Iz ureda glasnogovornika Zagrebačkog holdinga nismo mogli doznati o koliko se raketa radi, a na natječaj su se odazvale četiri tvrtke. 'Pneumatska raketa je uređaj koji se koristi za bušenje prometnica, za izvođenje vodoopskrbnih priključaka. Bušenje se izvodi samo na prometnicama koje nemaju gusto položenu instalaciju (plin, struja, DTK, visokotlačni plinovod, magistralni vodovod te ostala instalacija)', odgovorili su nam mailom iz Holdinga.

'Ova raketa koristi se već duži niz godina,cca 15-20 godina, u izvođenju ovakvih radova te nije novost na tržištu.
Nabavom ove pneumatske rakete smanjilo bi se prekopavanje prometnica (tamo gdje to dozvoljava položaj ostalih instalacija u trupu ceste). Za gusto položene ostale instalacije u trupu ceste nije optimalno primijeniti bušenje prometnice već se to izvodi raskapanjem prometnice', istaknuli su u Holdingu.

Jedan metar u tri minute

Pronašli tvrtku koja se bavi distribucijom takvih raketa i porazgovarali sa njihovom stručnom osobom.

'To je raketa za povlačenje kablova i cijevi. Mislim zove se raketa, ali se zapravo radi o pneumatskom alatu, koji zemlju sabija oko sebe. Ona svake tri minute probije jedan metar zemlje', pojasnio je Mario Savicki iz tvrtke Dar d.o.o., koja se prijavila na natječaj Holdinga. Napomenuo je kako se cijena raketa, ovisno o tome što se traži, kreće od 20 do 200 tisuća kuna, što je zapravo puno jeftinije u usporedbi s normalnim načinom postavljanja kablova i cijevi.

Vibracije i buka neznatni

Te se rakete, kaže Savicki, koriste uglavnom na nepristupačnim područjima, odnosno područjima gdje strojevi teško mogu dostupiti. No, sasvim je pogodna i recimo, za provođenje kablova i ispod normalnih ulica i prometnica. Prednosti su očite, minimalna buka, veliki stupanj sigurnosti, bez gužvi u prometu i nepostojeći rizik od slijeganja tla, koji se često javlja nakon normalnog kopanja i zatrpavanja.

Uporabom proširivača, adaptera i druge pomoćne opreme izbor promjera rakete je neograničen. Od 45 milimetara do 1,45 metara može se postići jednostavno i efikasno. 'Vibracije postoje, ali su vrlo neznatne, jer sustav buši na dubinama od minimalno 1,5 metara. kontura tla se ne remeti i sustav je puno sigurniji i jeftiniji', rekao je na kraju Savicki.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene