Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sanader progovorio o ostavci

Kao razlog ostavke naveo i blokadu hrvatskih pregovora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U svom drugom govoru Sanader je napokon progovorio o svojoj ostavi. Čitavu situaciju oko blokiranja Hrvatske u EU naveo je kao jedan od razloga za svoje napuštanje premijerske pozicije.

'Poruka Ljubljani iz Arene: ni centimetra hrvatskog teritorija nećete dobiti. Nema prodaje hrvatskog teritorija. Unatoč vašoj neeuropskoj politici i politici ucjene, nećete uspjeti. Hrvatska će ući u EU i za to će morati glasovati i Slovenija', zagrmio je Sanader zaradivši ovacije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pod povećalom javnosti Tko je sudac kojeg su zvali 'HDZ-ov dečko'? Slika nije dostupna Pozdravio presudu generalima Europarlamentarac Posselt pozdravio oslobađanje generala

'Nisu to bile jednostavne odluke, ali interes hrvatske države je iznad moje političke karijere i to je moja poruka javnosti' rekao je Sanader ističući da hrvatski interesi i interesi naroda naroda moraju biti iznad bilo kojeg pojedinačnog interesa.

'Nije ovo demagogija niti populizam. Ovo je duboko promišljanje. Europa se nalazi na prijelomnici. Neka me komentatori i novinari ne kritiziraju, neka budu blagonakloni prema meni: ako je do Hrvatske onda će Hrvatska braniti europske vrijednosti, vrijednosti suradnje, a ne sukoba, dobrosusjedstva, a ne ucjene, zajedničkih vrijednosti, a ne dvostrukih standarda', poručio je Sanader.

Sanader je ponovio da ne isključuje mogućnost povratka u aktivnu politiku, napominjući da nikada ne treba biti isključiv. Nakon govora na bini su mu se pridružili svi najuži suradnici i s njim se izbljubili, a neki su i pustili suze dok su se opraštali sa predsjednikom stranke. Brzinskim Jarnjakovim glasovanjem za predsjednicu stranke izabrana je mandatarka Jadranka Kosor.

>> 'HDZ i Vladu vodit ću čvrstom ženskom rukom'

Sanader je u svom oproštajnom govoru, koji je prethodio izborima, pozvao članstvo da novoj predsjednici pruži punu potporu, ističući kako će uvijek ostati uz stranku. 'Bit ću počasni predsjednik koji će biti uvijek tu za stranku, jer ste vi moja obitelj', poručio je.

'Mi nismo stranka kukavica!'

Ni jednom riječju Ivo Sanader u pozdravnom govoru nije spomenuo svoju ostavku, ali je zato puno vremena posvetio povijesnom osvrtu na 20 godina HDZ-a i približno toliko godina hrvatske države.

'Kada je umro Tuđman bilo je 15-ak novih Tuđmana koji su htjeli preuzeti stranku'

'Mi nismo stranka slabih ljudi, ni kukavica, nego hrabrih i ponosnih ljudi koji su imali snage staviti se na čelo hrvatskog naroda' rekao je Sanader. Kao što se HDZ-ovci nisu skrili u mišju rupu kad je krenula srpska agresija, tako su i kasnije spremno odgovarali izazovima vremena.

>> 26 posto Hrvata ostavku Sanadera smatra kukavičlukom, pola ih želi nove izbore

Kad je u prosincu 1999 umro naš utemeljitelj Franjo Tuđman i stranka izgubila izbore, bilo je 15-ak novih Tuđmana koji su htjeli preuzeti stranku, ne razmišljajući što je interes HDZ-a. Znao sam da se moramo riješiti onih koji su u drugoj polovici 90-ih bili krivi za gubitak ugleda HDZ-a dr. Ivo Sanader

'Ponosni smo što pripadamo generaciji koja je ostvarila najveće ciljeve hrvatskoga naroda', poručio je, dodavši da HDZ danas ima pravo na ponos, na snagu, zajedništvo i budućnost, te da stoga i dalje stoji slogan 'Idemo dalje'.

Sanader je istaknuo da je HDZ danas poštovan i afirmiran u domovini te u Europi i svijetu, i to, kako je rekao, unatoč prijeporima o ulozi HDZ-a. 'Te prijepore mi ne priznajemo, priznajemo samo ono što su govorili birači, a to je da je HDZ politička snaga koju žele slijediti i dati joj glas', kazao je.

'Kad je u prosincu 1999 umro naš utemeljitelj Franjo Tuđman i stranka izgubila izbore, bilo je 15-ak novih Tuđmana koji su htjeli preuzeti stranku, ne razmišljajući što je interes HDZ-a. Znao sam da se moramo riješiti onih koji su u drugoj polovici 90-ih bili krivi za gubitak ugleda HDZ-a i to smo učinili i zato je danas ovdje 10000 ljudi', poručio je Sanader.

>> 'Dečki koji su stvorili Sanadera, sada su ga uništili'

Sanader popraćen bez skandiranja i velikog pljeska

Više od 10 tisuća članova okupljenih u Areni nakon pozdravnog govora nije skandiralo svom predsjedniku u odlasku, niti je dobio veliki pljesak. Umjesto toga okupljeni su ga pozdravili umjerenim pljeskom te je Sabor nastavljen pozdravljanjem gostiju te izborom radnih tijela za provedbu izbora. Čitav Sanaderov govor je popraćen tek mlakim pljeskovima umjesto dosadašnjim frenetičnim.

Jedini veliki minus je što je novinarima onemogućen kontakt sa izaslanicima u dvorani. Smješteni su u improzivirani press centar na najvišoj razini Arene odakle je fizički nemoguće spustiti se u samo gledalište. Preostaje im Sabor pratiti sa dva TV ekrana, kao da su kod kuće. Akreditirano je više od 160 novinara i snimatelja koji su nezadovoljni ovakvim načinom rada.

>> Sve afere mandatarke za sastavljanje Vlade

Adlešić i Friščić se dodvoravali HDZ-ovcima nazivajući se njihovim prijateljima

Predsjednici HSS-a i HSLS-a Josip Friščić i Đurđa Adlešič čestitali su danas izaslanicima 13. općeg sabora HDZ-a 20. obljetnicu stranke, poručivši još jednom kako HDZ i dalje ima potporu svojih koalicijskih partnera. 'Imate partnere, imate prijatelje na koje možete računati', poručila je HDZ-ovcima Đurđa Adlešič.

HDZ-u je čestitala i na odluci da izabere ženu na čelo Vlade i stranke. 'Uvjerena sam da vam čitava javnost može i treba čestitati na demokratskom iskoraku. Ni jedna stranka prije nije rekla da žena može voditi vladu u vrijeme krize', kazala je Adlešič.

I Friščić poručuje kako se njegova stranka želi zajedno s HDZ-om suočiti s izazovima krize, a izaslanicima je posebno čestitao na činjenici da će dosadašnjeg predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera imenovati počasnim predsjednikom. Uvjeren je da je Sanadera na ostavku nagnala blokada koju je pred Hrvatsku na putu u EU postavila Slovenija, no ne vjeruje da će se Sanader potpuno povući iz politike. Tko pozna njega, zna da će i dalje doprinositi svojim radom, kazao je Friščić, nazivajući Sanadera svojim prijateljem. Izrazio je uvjerenje da će mandatorica Jadranka Kosor vrlo brzo sastaviti novu vladu, kao i da ministri ove godine neće na godišnji, nego da će raditi na ublažavanju krize.

Sarkozy u pismu izrazio žaljenje zbog Sanaderove ostavke

Da se Sanader ne povlači iz aktivne politike uvjeren je i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. 'Rekli ste da ćete biti počasni predsjednik, ali želim vam da budete časni predvodnik hrvatskog naroda', poručio je Čović Sanaderu. HDZ-ov skup pozdravio je i Martin Raguž (HDZ BiH 1990.), predsjednik SDA BiH Sulejman Tihić, te osobni izaslanik njemačke kancelarke Angele Merkel Christian Schmidt.

Videoporukom im je 20. obljetnicu čestitao i predsjednik Europske pučke stranke Wilfried Martens, a izaslanicima je pročitana poruka u kojoj francuski predsjednik Nicolas Sarcosy izražava žaljenje zbog Sanaderove ostavke.

Novom predsjednicom HDZ-a trebala bi postati sadašnja zamjenica predsjednika Jadranka Kosor, njezin zamjenik Darko Milinović, a izmjenama Statuta ponovno bi se uvela i funkcija potpredsjednika stranke, koju bi obnašali Vladimir Šeks, Andrija Hebrang, Petar Čobanković, Ivan Jarnjak, Ivan Šuker i Božidar Kalmeta. Za glavnog tajnika HDZ-a trebao bi biti izabran Branko Bačić.

Hebrang: Mi smo bili za Europu kada su je drugi proglašavali klasnim neprijateljem

'Ovaj Sabor HDZ-a je Sabor velikih očekivanja, velike nade, velikog hrvatskog zajedništva', poručio je Vladimir Šeks, pozivajući HDZ-ovce da pruže iskrenu i bezrezervnu potporu Jadranki Kosor, jer je, kaže, to jamstvo uspješnog nastavka politike koju je kreirao Ivo Sanader. Sanadera je nazvao dragim prijateljem, izrazivši mu zahvalnost kao 'istinskom reformatoru stranke', no i poručio da život ide dalje i da će HDZ danas birati svoje novo vodstvo na čelu s Jadrankom Kosor.

I Andrija Hebrang uvjeren je da je HDZ imao veliku sreću što su ga predvodila dva velika i snažna čovjeka - Tuđman 'kao najveći hrvatski sin' i Sanader 'koji je bio rođen za svoje razdoblje'. No, upozorio je da nakon Sanaderove ostavke mnogi HDZ-u podmeću klipove, da žele raskol u stranci 'jer znaju da samo tako mogu doći na vlast'. 'Ne samo da nema raskola, nego ga neće ni biti jer smo mi u vrhu stranke presavjesni političari i zato će HDZ nastaviti istim smjerom', poručio je.

Osvrnuo se i na napise da će HDZ nakon Sanadera voditi desničarska struja koja prijeti hrvatskom putu prema EU. 'Mi smo bili za Europu kada su je neki proglašavali klasnim neprijateljem. Europa ostaje naš glavni cilj', istaknuo je Hebrang. 'Sve što radimo radimo u interesu hrvatske države. Ako je to desničarenje, hvala na komplimentu', dodao je.

Hebrang je odbacio prozivke da novo HDZ-ovo vodstvo želi zaustaviti istrage oko afera, poručivši da se HDZ bori za pravnu državu, ali da neće dopustiti 'prejudiciranje i politiziranje rezultata istrage'.

Tijek događaja pratite na Dnevnik.hr

Smatrate li da je u redu što je Sanader odredio novo vodstvo?

  • Da
  • Nije
  • Ne, to je jako autokratski
  • Nije ih on odredio nego desno krilo
  • Svejedno jer će i dalje upravljati iz sjene

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene