Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slavenka Drakulić u Guardianu

'Desničari koji su stvorili Sanadera, sada su ga uništili'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska književnica Slavenka Drakulić se u britanskom uglednom listu Guardianu pozabavila naprasnim odlaskom Ive Sanadera te napominje da je hrvatskoj publici ostavljeno da čita između redaka.

Slavenka Drakulić podsjeća da je Sanader čovjek koji je omekšao sliku HDZ.a nakon smrti 'tvrdolinijaškog' Franje Tuđmana. Isporučio je Haagu generala Antu Gotovinu, poslao je znak tolerancije prema Srbima čestitajući im Božić te je uveo Hrvatsku u NATO. No, njegov je jedini politički plan bio da Hrvatsku uvede u EU, u čemu nije uspio. Čuvena spisateljica kaže da se sada u Hrvatskoj postavlja pitanje je li premijer napustio brod koji tone ili je samo počinio politički manevar?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Ovo je poruka društvu' TIH: Korupcija se ne isplati! Slika nije dostupna Potvrđena optužnica za Planinsku Sanader ide na treće suđenje

>> Jadranka Kosor dobila mandat za sastavljanje nove Vlade!

Drakulić kaže kako se jedan odgovor čini očitijim od drugih te upozorava da je dovoljno pogledati imena koja je odredio za preuzimanje stranke. Trojica političara, Ivan Šuker, Božidar Kalmeta i Andrija Hebrang su Tuđmanovi tvrdolinijaši, radikalni desničari Sanaderove stranke. Drugi mandat je očito došao glave premijera Sanadera, piše Slavenka Drakulić. Dok su u prvom dopustili Sanaderu da HDZ-i stavi europsko lice, u drugom su tvrdolinijaši postali nervozni. Pokazatelj ove promjene je smjena Vladimira Fabera, piše Drakulić, koji je istraživao veliki slučaj korupcije u koji je bio uključen bivši ministar obrane. Očito otišavši predaleko, Fabera je smijenio Sanader, no mnogi drugi iz stranke su zahtijevali njegovu glavu.

>> 26 posto Hrvata ostavku Sanadera smatra kukavičlukom

'Najveća Sanaderova pogreška je što nije demokratizirao svoj vlastitu stranku i pretvorio je u normalnu europsku konzervativnu stranku. Drugim riječima, dečki koji su ga stvorili su ga i uništili', zaključuje Drakulić.

Slažete li se ocjenom da se radi o puču desničara?

  • Da
  • Moguće je
  • Ne
  • To su besmislice
  • Svejedno, glavno da je otišao Sanader

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene