Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HHO traži Tomuradovu odgovornost zbog policijskog nasilja nad maloljetnikom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava zatražio je od ministra unutarnjih poslova Berislava Rončevića hitno očitovanje o navodnom brutalnom premlaćivanju maloljetnika od strane interventnih policajaca te odgovornosti načelnika zagrebačke policije Marijana Tomurada koji je to navodno pokušao zataškati.

U HHO-u zaključuju kako je riječ o krajnje neprofesionalnom i neetičnom ponašanju načelnika zagrebačke policije, a ministra Rončevića podsjećaju da im se nije očitovao na njihovo pismo od 14. travnja u kojemu su tražili Tomuradovu smjenu zbog njegove, kako kažu, neprofesionalne uloge u slučaju Mirjane Pukanić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HHO najavljuje prosvjede ako se nastavi s 'represijom protiv slobode riječi' Slika nije dostupna Plenum HHO-a nije raspravljao o Bancu, Čičak ponovno aktivan

Ako se ministar u roku 48 sati ne očituje na njihov novi zahtjev, u HHO-u kažu da će 'biti prisiljeni obratiti se premijeru Ivi Sanaderu'. 

>> Policijski teror: 'Bacili su me na zemlju i udarali palicama'

Pritužbu na policijsko postupanje HHO-u je podnio otac 16-godišnjaka kojega su 26. travnja oko 3 sata, u Horvaćanskoj ulici u Zagrebu, navodno pretukli interventni policajci, pri čemu je maloljetnik zadobio višestruki prijelom na lijevoj ruci.

U HHO-u kažu kako nije bilo potrebe za uporabom sredstava prisile jer je maloljetnik na poziv policajaca stao i digao ruke u zrak.

Tvrde i da su djelatnici temeljne policije, koji su dječaka vodili u postaju, prekršili Pravilnik o načinu policijskog postupanja jer mu nisu pružili prvu pomoć, iako im je rekao da ga boli ruka jer su ga interventni policajci tukli. Umjesto pomoći oni su ga, kažu u HHO-u, 'uvjeravali' kako se spotaknuo, pao i lupio u rubnik ceste.

Otac maloljetnika tvrdi da je u VII policijskoj postaji Trešnjevka, gdje mu je doveden sin, podnio prijavu protiv policajaca, nakon čega su obojica zadržana. Tada se, prema njegovim tvrdnjama, u postaji pojavio i načelnik policije Marijan Tomurad te ga pokušao nagovoriti da odustane od prijave, navodeći da mu je sin povrede, za koje postoji medicinska dokumentacija, možda zadobio u tučnjavama kojih je navodno kritične noći bilo na području Jaruna.

U MUP-u se za sada nije mogao dobiti nikakav komentar.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene