Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Važna razmjena

HGSS obučava kineske spasioce: 'Mogli su birati otići bilo gdje u svijetu, a odabrali su nas''

Aktualno Galerija HGSS obučava kineske spasioce - 1 HGSS obučava kineske spasioce - 1 Foto: Dnevnik Nove TV HGSS obučava kineske spasioce - 2 HGSS obučava kineske spasioce - 2 Foto: Dnevnik Nove TV HGSS obučava kineske spasioce - 3 HGSS obučava kineske spasioce - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 HGSS obučava kineske spasioce - 4 Galerija 1/4 >>
Po nova znanja u Hrvatsku su stigli kineski spasioci. Obučava ih HGSS. Prolaze i teoriju i praksu, a u svoju zemlju otići će bogatiji za vještine i informacije koje ondje nisu mogli steći. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Lara Švigir.

Znanja i vještine spašavanja na brzim vodama i u poplavama kineski spašavatelji odlučili su usvojiti s timom HGSS-a.

''Stvarno nam se sviđa. Tim Hrvatske gorske službe spašavanja je na najvišoj razini u svijetu'', istaknuo je spašavatelj iz Kine Jin Shaohui.

''Oni su mogli birati otići bilo gdje u svijetu, a odabrali su nas'', istaknuo je Tomislav Crnković iz HGSS-a.

Pročitajte i ovo Spasili psa s litice - 7 zapeo u jami FOTO Umislio da je divokoza? HGSS-ovci spašavali psa s litice u starom rudniku

Razmjena iskustava 

Na poligonu za obuku u Donjoj Dubravi hrvatski GSS-ovci pokazuju razne vježbe, među kojima je i plivanje na divljim vodama. Fokus je na razmjeni iskustva, a spasioci iz Kine ističu da HGSS igra ključnu ulogu savjetima za razvoj njihove službe spašavanja.

''Poprilično je drugačije od prirode u našoj zemlji. Kao spašavatelji ponekad moramo ići u inozemstvo, u druge zemlje kako bismo prikupili iskustva. Iako imamo vještine i znamo teoriju korisno je probati nešto drugačije'', kazao je Shaohui.

''Uvijek možemo naučiti jedni od drugih. Oni imaju jako puno iskustva, sve su to kajakaši koji veslaju na rijekama koje mi ne možemo zamisliti. Naše najveće rijeke su potočići za ono gdje oni veslaju'', ukazao je Toni Poljak, HGSS-ov instruktor za spašavanje iz divljih voda i poplava.

  Pročitajte i ovo HGSS-ov Potražni pas Jazzy Odlazak Jazzyja HGSS objavio emotivnu poruku posvećenu psu kojeg su odlikovali i Britanci: "Naš je gubitak velik"

Dugogodišnja suradnja

Ova obuka rezultat je dugogodišnje suradnje. Članovi HGSS-a u Kini su sudjelovali i na osiguranju velikih natjecanja na divljim vodama. Spasioci iz Kine 2019. godine vještine su brusili na rijeci Cetini i u Omišu.

Usvojeno znanje testirat će na Kupi, a Crnković objašnjava: ''Ondje ćemo prolaziti obuku u motornim čamcima, veslanju i druge aktivnosti potrage da ih pripremimo stvarno da budu zadovoljni i da nam se opet vrate. Pokazali su da su spremni odraditi stvarno sve zadaće.''

  Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Marko Rakovac - 3 Potraga se širi Hrvatska ponudila pomoć u potrazi za malom Dankom: HGSS-ovac otkrio koji su ključni koraci

Sinonim za spremnost i profesionalnost

Tim HGSS-a djeluje i kroz modul za traganje i spašavanje na vodi kroz Civilnu zaštitu EU-a. HGSS je u svega 13 godina dospio na deveto mjesto u cijelome svijetu po broju osposobljenih gorskih spašavatelja na broj stanovnika. Prve tečajeve organizirali su 2011.

''Već 2013. nakon poplave u Gunji nagrađeni su svjetskom nagradom za intervencije na vodi, a 2012. kao najbolji obučni centar u Europi'', podsjetio je Poljak. Ne čudi stoga da su prepoznati kao sinonim za spremnost i profesionalnost.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene