Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvije stranke bez službene pjesme

Predstavljene su službene pjesme političkih kampanja: Hoće li utjecati na odabir glasača?

Aktualno Galerija Možemo - 1 Možemo - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Možemo - 2 Možemo - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Most - 1 Most - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Most - 2 Most - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +1 SDP Galerija 1/6 >>
Političke stranke odabrale su i predstavile svoje službene pjesme kampanje. Dok su neki svoju pjesmu napisali sami, drugi su iskoristili tuđe, a treći odlučili u kapmanji ne iskoristiti pjesmu.

Službena pjesma kampanje Možemo! zove se "Zamisli samo", a stranka ju je predstavila u četvrtak. Napisao ju je Mile Kekin i posvetio onima koji žive izvan Hrvatske.

"Ja sam bila prisutnau stvaranju pjesme, navečer bi on to prangijao i usred noći kad bih krenula, tipa na wc, čujem ga da svira. Mile je stvarno sjajan autor i pjesma je točno takva", rekla je Ivana Kekin i uz smijeh dodala da to ne tvrdi jer je pjevač njezin suprug već zato što "objektivni pokazatelji kažu da je zaista jedan od najboljih suvremenih autora u Hrvatskoj".

Luka Kerečin je Prateći vokal je Luka Krenčin, koji je također i član stranke. Glazbenici se, kaže, ne bi trebali bojati svrstati u političke opcije.

"Smatram da se umjetnost  zapravo mora baviti dnevnopolitičkim temama na neki način i progovarati o nepravdama", smatra Kerenčin.

MOST je otišao korak dalje. Ne samo da su pjesmu ''Na tvojoj strani'' napisali, nego je Nikola Grmoja u jednom dijelu i repao. Od pubertetskih dana voli tu vrstu glazbe.

"Od Tram 11, ove zagrebačke scene, pa do TBF-a, ako govorimo o našima, o stranima gotovo sve... Ovo što ja repam možda je nekakva zanimljivost, ali pjesma bi bila možda i bolja da ja to ne izvodim", priznaje Grmoja.

"Rijeke pravde" pjesma stara gotovo 4 desetljeća te je službena pjesma, kao i naziv koalicije SDP-a i njihovih partnera, a stihove Jure Stublića citiraju kada god mogu.

"Rijeke pravde dolaze, izlit će se u proljeće", rekao je Zoran Milanović, "Rijeke pravde u Hrvatsku dolaze", izgovorio je Peđa Grbin, "Rijeke pravde će promijeniti ovu državu", najavila je Dalija Orešković, kao i Radimir Čačić, Anka Mrak Taritaš, ali i Ivica Puljak koji je rekao da očekuje "da te Rijeke pravde za mjesec dana zaista i dođu".

Pročitajte i ovo Prosvjed - 2 Odjeci prosvjeda Vladajući se rugaju lijevoj oporbi: "Ti ljudi kao da žive u svemiru, da nije žalosno bilo bi smiješno"

Iz izvora bliskih HDZ-u Dnevnik Nove TV neslužbeno doznaje kako nemaju službenu pjesmu niti će itko za njih nastupati, bar ne na nacionalnoj razini. Jer svaka izborna jedinica ima svoj proračun i sama za sebe bira hoće li i tko pjevati u kojim gradovima.

Pjesmu kampanje nema ni Domovinski pokret. Na posljednjem okupljanju svirao je Tiho Orlić. Ali za iduće skupove izvođače ne otkrivaju.

Pročitajte i ovo Predizborni skup Domovinskog pokreta - 1 Skup uoči izbora Domovinski pokret: "Zaustavimo Milanovića, Plenkovića i Pupovca!"

Tko će na kraju balade imati razloga za pjesmu i ples - kao i uvijek - odlučit će birači.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene