Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plenković ima dovoljno potpisa

Evo kako je svoju podršku HDZ-u objasnio član SDP-ove koalicije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pregovori o sastavljanju hrvatske Vlade nastavljeni su i danas. U HDZ-u su bili predstavnici nacionalnih manjina dok je Nacionalno vijeće Mosta donijelo odluku o suradnji s HDZ-om na telefonskoj sjednici. Izjava za medije do daljnjeg neće biti, poručili su iz Mosta.

Prema dogovorima Mosta i HDZ-a, doznajemo, dvije godine na čelu Sabora bio i Božo Petrov, dvije godine Gordan Jandroković. Uz to, Most bi dobio četiri ministarstva, MUP, pravosuđe, ministarstvo uprave te ministarstvo zaštite okoliša kojem bi se pripojila energetika. Ministar uprave bio bi i potpredsjednik vlade. Most bi u ovom slučaju izgubio ministarstvo gospodarstva kojem bi se pripojilo ministarstvo poduzetništva i obrta, a ono bi išlo u ruke HDZ-u.

Potpis za Plenkovića

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Zamalo ostao bez glasa Plenković u zanosu komentirao rezultate istraživanja Dnevnika Nove TV: "Pokažimo svima tko je najveća stranka u Hrvatskoj'' Andrej Plenković Intervju uoči izbora Plenković otkrio koje uhićenje je promijenilo Milanovićevo ponašanje, priznao i veliku grešku: "Ona nije trebala biti u Vladi"

A evo što je za Novu TV rekao Kažimir Varda iz Hrvatske stranke umirovljenika koja je bila na izborima dio Narodne koalicije, a koji je sada odlučio dati potpis Plenkoviću:

"Svekoliki napredak i boljitak Hrvatske, to je moj motiv. Mislim da je već prošlo dovoljno vremena i da smo izgubili dosta da nemamo Vladu koja ima stabilnu većinu u Saboru."

Andreju Plenkoviću potpise za sastavljanje Vlade dalo je, nakon zastupnice manjina Ermine Lekaj Prljaskaj, još dvoje manjinaca - Vladimir Bilek, i Robert Jankovics. Potvrdio je nakon sastanka u HDZ-u sam Plenković koji nije želio otkriti koliko sada ima potpisa. Prema onome što je do sada potvrđeno, računica kaže da ih ima 72. Računati vjerojatno može na još pet zastupnika manjina što znači ukupno 77.

Prljaskaj i Bilek bili su i u prošlom sazivu Sabora u klubu Milana Bandića. On danas nije želio potvrditi medijska nagađanja da u svome budućem klubu ima šest zastupnika i da su svi oni dali potpise predsjedniku Andreju Plenkoviću.

Novinare je zanimalo koliko Bandić ima "ruku u Hrvatskom saboru", njegov klub zastupnika i oni koji su mu se priključili, s obzirom da se sada odlučuje o Vladi.

"To ćete znati na prvoj sjednici Sabora kada budemo održali klub. Stvari se mijenjaju iz dana u dan. Prema tome, nemojte da prejudiciram", odgovorio je Bandić i dodao: "Želim da se što prije konstituira vlada i da počnemo raditi na zajedničkim projektima Grada Zagreba i Republike Hrvatske. A imamo toga puno, nakon četiri i pol izgubljene godine."

Čačićevi Reformisti daju potpis potpore Plenkoviću za sastavljanje vlade

Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke - Reformisti kazao je da će dati potpis predsjedniku HDZ-a za sastavljanje nove vlade, i to bez ikakvih uvjeta. To je u interesu države, ustvrdio je Čačić dodajući da će odluku o podršci Vladi donijeti nakon uvida u njezin program i sastav. Na zajedničkoj listi sa strankom Milana Bandića u Sabor je izabran reformist Darinko Dumbović, gradonačelnik Petrinje.

Plenković: Nema drame

Andrej Plenković dobio je potporu i četiri zastupnika iz kluba Milana Bandića i Reformista čime je, uz potpise HSS-a i procjenu da će ih dobiti i od predstavnika manjina, skupio 77 ruku u Saboru što mu je dovoljno za sastavljanje Vlade.

"Idemo u najboljoj namjeri i dobroj vjeri da buduća parlamentarna većina i Vlada bude sastavljena od zastupnika HDZ-a i Mosta uz potporu manjina. Svi potpisi koji dolaze su dobrodošli. Cijenim sve one koji su spremni dati potporu stabilnoj Vladi prije odlaska kod Predsjednice," kazao je. 

Kad je riječ o prijedlogu koji je došao od strane HDZ-a, da dvije godine predsjednika Sabora ima Most, a dvije HDZ, Plenković je odgovorio: "Najprije bih prepustio kolegama iz Mosta da prijedlog koji je bio na stolu danas razmotre na Nacionalnom vijeću. Radimo na kreativnom europskom rješenju. Paket je racionalan, razuman i odražava partnerski odnos."

Upitan je li HDZ spreman, i po cijenu prekida pregovora s Mostom, ne odustati od mjesta čelnika Sabora, odgovorio je da uopće nema takve napetosti. Drži kako u pregovorima s Mostom uopće nisu u situaciji koja bi bila u tenzijama i koja bi dovela do nečega što ne bi bio dogovor. "Nema nikakve drame', poručio je Plenković.

'Imamo dovoljno potpisa'

Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a, potvrdio je na dolasku u stranku u četvrtak da su potpise Plenkoviću kao mandataru dala i četiri zastupnika kluba Milana Bandića. Među njima je i jedan zastupnik HSU-a s liste Narodne koalicije, Kažimir Varda, te predstavnica manjina Ermina Lekaj Prljaskaj.

"Imamo dovoljno potpisa u ovoj fazi, a bit će još nekoliko potpisa. Ono što je bitno i što nam je za današnji dan važno je da se nastave razgovori i da se usuglasi konačni tekst sporazuma, to jest da se dogovorimo s Mostom o tome kako će izgledati i većina u Saboru i nakon toga hrvatska Vlada", kazao je Jandroković.

Na pitanje koliko potpisa imaju, rekao je: "Računajte."

Danas očekuju odluku Nacionalnog vijeća Mosta o suradnji s HDZ-om, a nadležna tijela HDZ-a imat će sastanak u petak. "To je ono što je prioritet", kazao je.

Milijan Brkić kazao je na dolasku u središnjicu stranke: "Matematika je jasna. Naš strateški partner je Most što ne znači da ne postoje alternative."

'Uvijek postoji mogućnost da se ne dogovorimo'

HDZ i Most niti nakon tri tjedna pregovora očito nisu riješili sva sporna pitanja oko podjele resora i formiranju Vlade. Jasno je to nakon sastanka u srijedu nakon kojeg je Božo Petrov kazao kako će 'biti zanimljivo na Nacionalnom vijeću Mosta' koje bi danas trebalo donijeti odluku o paketu suradnje s HDZ-om.

Isto tako, Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a, iako je kazao kako su HDZ i Most blizu konačnog dogovora, prvi je put spomenuo mogućnost da bi HDZ u ponedjeljak mogao na konzultacije kod Predsjednice sa 76 potpisa, ali bez Mostovih. No, to ipak, dodao je, nije prioritet. Božo Petrov izjavio je da 'uvijek postoji mogućnost da se ne dogovorimo'. 

Mogućnost da Plenković bude mandatar i bez Mosta otvorio je prvo HSS koji je mu je već dao potpise pet zastupnika za sastavljanje Vlade, a očekuje se da će predsjednik HDZ-a dobiti i potpise svih osam predstavnika manjina.

HDZ-ova tijela koja će odlučivati o paketu suradnje s Mostom sastaju se u petak. Najspornije pitanje u podjeli resora i dalje je ono mjesta predsjednika Sabora koje Most žarko želi, a HDZ ga ne želi tek tako prepustiti. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene