Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zadovoljno trljaju ruke

Grmovi se savijaju od težine: Nekima je vrijeme donijelo velike štete, a drugima dobar urod

Aktualno Galerija Urod bobičastog voća, ilustracija - 4 Urod bobičastog voća, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Urod bobičastog voća, ilustracija - 2 Urod bobičastog voća, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Urod bobičastog voća, ilustracija - 3 Urod bobičastog voća, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Urod bobičastog voća, ilustracija - 1 Urod bobičastog voća, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +1 Marko Balen, reporter Dnevnika Nove TV Galerija 1/6 >>
Dok voćari na sjeveru i istoku Hrvatske još zbrajaju štete od nevremena, uzgajivači bobičastog voća u Lici su zadovoljni. Nakon nekoliko loših godina, napokon je urod i više nego odličan.

Grmovi borovnica u nasadima u naselju Žabica u Gospiću savijaju se od težine. Vlasnici jedne plantaže dosad su s 300 stabljika ubrali više od tonu plodova.

"Bavimo se ovime od 2008. godine dosad je ovo najbolja godina", rekao je uzgajivač Ivan Maras.

Dobar urod očekuje se i na polju aronije koje su vlasnici namjerno pustili da zaraste u travu da bi ih zaštitili od ptica, suše i bolesti.

"Problem nam je uvijek za pobrati. Malo nas je i teško je. Ako se beru kasnije, onda dođu komarci i kojekakve bube pa se po vrućini se ne može brati. Ako uberete deset kila, gotovi ste, a ručno to branje je prilično problematično", objasnila je Mira Jelić.

Pročitajte i ovo Blaženka Divjak - 3 Bivša ministrica obrazovanja Blaženka Divjak za Dnevnik Nove TV o potezu Marija Banožića: "Njegov izbor bio bi nedopustiv iz barem dva razloga"

Dobar urod očekuje i obitelj Krepenc u Gorskome kotaru. Oni pak redovito kose oko svojih biljaka i obilaze ih svakodnevno.

"Prinos će biti nešto manji nego lani, kad je bio izvanredan, ali moram priznati da je bila velika doza straha s obzirom na peti mjesec, kada je ona u samooplodnji u vrijeme cvata, i bojali smo se da neće biti uroda", rekla je Dijana Krepenc.

I ribiz je u Lici odlično rodio, a ličke maline ove godine putovale su od Splita do Slavonskoga broda. Ne čudi stoga da mladi Luka Borčić namjerava nastaviti obiteljsku tradiciju.

"Svaki dan beremo i tako uspijemo izbjeći da budu prezrele. Prodajemo na kućnom pragu, uvijek isti kupci znaju za našu kvalitetu", istaknuo je.

Dok proizvođači bobičastog voća u Lici zadovoljno trljaju ruke, njihovi kolege voćari i ove godine su u problemu. Mraz i proljetne kiše gotovo u potpunosti uništili su ovogodišnji urod.

Pročitajte i ovo Meteorolog Nikola Vikić-Topić u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Za Dnevnik Nove TV Meteorolog otkrio kada nam stiže sljedeće veliko pogoršanje vremena: "To je situacija koja nije uobičajena ljeti"

Reporter Marko Balen u Dnevnik Nove TV javio se uživo iz Vukšića, gdje je se Višnjom Borić razgovarao o dobrom urodu malina.

"Ove godine je bilo dosta kiše i toplog vremena. To je vjerojatno najvažniji razloga zašto je na kraju sve ispalo dobro. Lani smo ubrali 600 kila, dosad smo ove godine ubrali 750, a berba još traje. Ubrano je otprilike 85 posto, a pet posto su i ptice pojele", rekla je.

"Cijena je ostala kao i lani – kilogram malina je osam eura. Zadržali smo tu cijenu i uspjeli smo sve prodati", dodala je Borić

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene