Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bivša ministrica obrazovanja

Blaženka Divjak za Dnevnik Nove TV o potezu Marija Banožića: "Njegov izbor bio bi nedopustiv iz barem dva razloga"

Aktualno Galerija Blaženka Divjak - 3 Blaženka Divjak - 3 Foto: DNEVNIK.hr Blaženka Divjak - 2 Blaženka Divjak - 2 Foto: DNEVNIK.hr Blaženka Divjak - 1 Blaženka Divjak - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV Galerija 1/4 >>
Nakon što je optužen da je znatan dio njegove knjige plagijat, ministar obrane Mario Banožić odustao je od zahtjeva za izbor u naslovnog izvanrednog profesora. Tu je temu u Dnevniku Nove TV komentirala bivša ministrica znanosti Blaženka Divjak.

Ministar obrane Mario Banožić odustao je od zahtjeva za izbor u naslovnog izvanrednog profesora nakon što je optužen da je plagirao znatan dio svoje knjige napisane za studente Veleučilišta Lavoslav Ružička u Vukovaru.

Njegovu odluku u Dnevniku Nove TV komentirala je bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak

"Mislim da mu je to najbolja odluka u ovom trenutku, ali mislim da bi bilo bolje da taj zahtjev za izbor nije ni dao. Napravljena je i greška vezana za etička načela, napravljen je problem vezan za stručne recenzije, a da ne govorim o tome da akademska zajednica nije na vrijeme reagirala", rekla je Divjak.

Pročitajte i ovo Mario Banožić, ministar obrane - 2 Kralj PowerPointa Banožić optužen za plagijat: Knjiga mu je spoj PowerPoint prezentacija - "To pitajte Rektorski zbor"

Osvrnula se i izjavu ministra obrazovanja i znanosti Radovana Fuchsa, koji je velik dio krivnje svalio na znanstvenu zajednicu.

"Djelomično je on u pravu da akademska zajednica sama treba regulirati recenzije. Međutim, ministar je jasno i glasno trebao reći da nije dopustivo da se nekoga izabire u profesorska zvanja dok je na poziciji ministra. To je nedopustivo iz barem dva razloga. Prvi je što netko s pozicije moći traži izbor u akademsko znanje, a drugi je što se postavlja kako je netko mogao steći uvjete za profesorsko zvanje ako je posljednje četiri ili pet godina ministar", istaknula je.

"Kvaliteta rada gospodina Banožića, sudeći po onome što smo dosad vidjeli, nije na potrebnoj razini. Stručno vijeće mora na neki način dati obrazloženje. Tu i rektor mora postavljati pitanja", dodala je.

Pročitajte i ovo Meteorolog Nikola Vikić-Topić u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Za Dnevnik Nove TV Meteorolog otkrio kada nam stiže sljedeće veliko pogoršanje vremena: "To je situacija koja nije uobičajena ljeti"

Divjak smatra da je ministrovim ponašanjem napravljena i velika politička šteta

"Netko tko je na poziciji ministra mora jako paziti da pokaže poštenje i stručni rad, ali i osobni integritet. Kad si ministar, onda si to 24 sata dnevno, sedam dana tjedno. Ne vjerujem da će biti drastičnih poteza, ali se slažem da je to problem i predsjednika Vlade. S druge strane, u akademskoj zajednici treba preispitati procedure. Trebamo jasno i glasno reći da, ako je netko ministar, ne treba niti smije tražiti išta izvan toga. Bilo bi dobro da Andrej Plenković porazgovara s Banožićem", napomenula je.

Bivša ministrica osvrnula se na mogućnost Banožićeve daljnje akademske karijere.

"Neću reći da nikada ne može doći u akademsku zajednicu i biti izabran u zvanje, ali njegov dosadašnji doprinos vrlo je siromašan. Ali ako se čovjek primi posla i radi četiri ili pet godina, zašto ne?" zaključila je.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene