Obavijesti Video Pretražite Navigacija
mijenja se klima

Umjesto krušaka, jabuka i šljiva uzgajivači se okreću novim kulturama

Aktualno Galerija Grmolike sorte - 4 Grmolike sorte - 4 Foto: DNEVNIK.hr Grmolike sorte - 5 Grmolike sorte - 5 Foto: DNEVNIK.hr Elizabeta Pezo Paliska, uzgajivačica bobičastog voća Elizabeta Pezo Paliska, uzgajivačica bobičastog voća Foto: DNEVNIK.hr Grmolike sorte - 1 Grmolike sorte - 1 Foto: DNEVNIK.hr +1 Grmolike sorte - 2 Galerija 1/6 >>
Klima se mijenja, a sve promjenjivija proljeća, zahtijevat će i promjene u kulturama koje se oduvijek uzgajaju na ovim prostorima. Voćari smatraju - treba se polako pozdravljati sa šljivama, jabukama i kruškama i okretati se voću koje kasnije cvate. Priču donosi reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Golja.

"Ta kruška, ima ih 10-ak u tom zaselku, ima više od 300 godina", ispričao je Stevo Bjelajac iz Majskih Poljana. Krušaka nema, kasne jabuke su popadale, rane nisu ni rodile, breskve su isto vidjele boljih godina, a šljivama se možemo sve rjeđe nadati.

Uzgajivači voća budućnost vide u grmolikom voću koje cvate nakon 15. travnja. Borovnicama, aroniji, kupinama, malinama, ribizu.

"Rodilo je, međutim uz ove meteorološke uvjete su došle gladne ptice i odnijele dvije trećine uroda", prepričala je uzgajivačica bobičastog voća Elizabeta Pezo Paliska i objasnila da su ptice gladne jer nema drugog voća.

"Stoke nema, nema žitarica. Normalno da su ptice i gladne i žedne", dodala je.

Pročitajte i ovo Bruno Džaić, odvjetnik Zadobile teže ozljede Instruktor vožnje koji je naletio na dvije djevojčice čeka odluku o istražnom zatvoru, otkriveno i kako se branio na ispitivanju

One dvije trećine plantaže koja nisu pod mrežom pojedene su.

"Ptice su skužile da su im borovnice izuzetno dobre za vid, ti čvorci su izuzetno inteligentne ptice", nastavila je Pezo Paliska.

Namjeravaju dovesti grabežljive ptice s još boljim vidom jer su čvorci prozrijeli playback.

Pročitajte i ovo Pomoć za oštećene automobile - 6 na terenu 55 timova Stradao vam je auto u oluji, a nemate kasko? Grad Zagreb nudi pomoć, ovako se možete prijaviti

Uzgajivači imaju nasnimljene zvukove i razne frekvencije koje odbijaju ptice od haračenja po borovnicama.

Gotovo je čini se i sa stopostotnim urodima, neće pomoći ni plastike ni staklo, ni mreže, ni razglasi. Neke autohtone sorte kao što su šljive bistrice i jabuke petrovače, morat ćemo početi polako zaboravljati, poručuje reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Golja. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene