Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska ne odustaje

ARBITRAŽA IDE DALJE Oporba traži predstavljanje okvira za pregovore, Most poručuje: 'Ina propada'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Tihomir Orešković je najavio da će pregovori s mađarskim MOL-om krenuti što prije. Tko će biti u pregovaračkom timu, Orešković ne otkriva, kao ni hrvatski pregovarački okvir.

Natezanja oko kvoruma u drugi plan su bacila u Saboru puno ozbiljniju temu, arbitražu oko INE. Premijer Orešković dao je jučer vrlo malo informacija oko strategije za pregovaranje, danas smo ga pitali dva ključna pitanja. Kada kreću pregovori s Mađarima i koji će biti hrvatski pregovarački okvir?

Pročitajte i ovo Spor INA-MOL (Foto: Dnevnik.hr) Arbitražni spor Uljanik bi nas mogao stajati više od 6 milijardi kuna, ali "vise" nam još milijarde kuna koje traži Mol Video-zid Mislava Bage o arbitraži INA-MOL (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Slučaj Ina-MOL Analiza Mislava Bage: Ako Hrvatska u Washingtonu izgubi ovaj spor, to bi nas moglo koštati i do 14 milijardi kuna

Premijer je bio vrlo štur u odgovorima, očito je da strategiju ne želi otkrivati, da je želi zadržati za sebe i za uski krug svojih suradnika. Ono što možemo reći iz dosadašnje prakse je da će ministar gospodarstva sigurno biti uključen u ove pregovore. Panenićev stav, kao i stav MOST-a oko INE vrlo je čvrst.

U četvrtak je Tihomir Orešković potvrdio da Hrvatska ne odustaje od arbitraže, ali istodobno će početi pregovarati s Mađarima. U Mostu tu odluku pozdravljaju. SDP je protiv povlačenja iz arbitraže. Premijer je promijenio mišljenje. I prije kraja arbitraža kreće u pregovore s Mađarima. Zašto? Nije rekao.

'Nitko nije rekao da slabo stojimo u arbitraži. Rekli smo da je arbitraža tu i da ide dalje i to je to', rekao je premijer Tihomir Orešković koji bi uskoro trebao formirati pregovarački tim s MOL-om.

'Sve su svoje vrijeme, ali mislim da je poruka jasna. Formirat će se pregovarački tim, a u najkraćem roku ćemo sjesti i razgovarati', poručio je premijer.

Prvi potpredsjednik Vlade, Tomislav Karamarko, zagovara odustajanje od obje arbitraže i dogovor s MOL-om. Izuzeo se od odluka o IINI nakon afere 'Konzultantica', kojom se bavi Povjerenstvo za sukob interesa. SDP traži njegovu ostavku i optužuje.

'U ovoj situaciji se Vlada ponaša na način da ne štiti nacionalne interese nego interese MOL-a. U tome ne treba sudjelovati. Treba izdržati do kraja arbitraže da vidimo što će arbitraža reći, a onda pregovarati', rekao je Gordan Maras (SDP).

Od premijera oporba traži da hitno predstavi okvir za pregovore.

'Za Hrvatsku bi najpovoljniji ishod bio, ako smo već doveli MOL u situaciju da traži prekid arbitraže, što je očigledno, onda samo moramo dobiti novi dioničarski ugovor gdje se mi vraćamo u upravu Ine', kazao je bivši ministar gospodarstva, HNS-ov Ivan Vrdoljak.

Prvu arbitražu pokrenuo je MOL. Potražuje nekoliko milijarda kuna, zbog kršenja ugovora o plinskom biznisu. Vlada Jadranke Kosor, koja o tome ne želi govoriti, proglasila ga je štetnim. Protutužbom je uz prekid pregovora s Mađarima uzvratila Milanovićeva vlada, nakon nepravomoćne presude Sanaderu da je za mito predao Mađarima upravljačka prava. Presuda je u međuvremenu postala i pravomoćna, no ukinuo ju je Ustavni sud pa je hrvatski zahtjev za arbitražom ostao bez ključnog argumenta. Most tvrdi da je MOL loš gospodar.

'Ne želim govoriti, no INA propada', kazao je kratko zastupnik MOST-a, Ivan Lovrinović.

Radimir Čačić među rijetkima je iz oporbe koji kaže da je premijerov potez dobar. Objašnjava da postoje dvije opcije.

'Idemo na graničnih 25 plus jedan, zadržavanje svih prava, koje imala mađarska strana kad je to potpisivala, veto, strateški interesi. Drugo je da se ide na objedinjenje kompanija INA-MOL', rekao je saborski zastupnik Radimir Čačić.

Odvjetnik Mišetić, koji zastupa Hrvatsku u sporu s MOL-om objavio je podatak da se 41 posto odluka donosi u korist tužitelja. Zasada je izvjesno da je premijer odabrao paralelnu strategiju - arbitraža i pregovori idu zajedno dalje.

Premijer danas nije komentirao izostanak kvoruma u Saboru koji njemu i njegovoj Vladi jamči ostanak u fotelja. Još jučer je samouvjereno govorio da je sve u redu s vladajućom većinom, tvrdio da preslagivanja neće biti i tražio da mu se pokažu brojke. Očito je da brojke ovdje ne štimaju, a nešto i sa vladajućima u Saboru ne štima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene