Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Problem odlaganja

Eko stožer Varaždin od ministra Zmajlovića traži provođenje zakona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Eko stožer Varaždin uputio je pismo ministru zaštite okoliša i prirode Mihaelu Zmajloviću u kojem izražava neslaganje s načinom rješavanja problema odlaganja otpada u Varaždinu, nakon što je Uprava za inspekcijske poslove tog ministarstva još jednom odgodila zabranu zbrinjavanja varaždinskog otpada u Brezju.

U pismu koje potpisuje predsjednik Eko stožera Varaždin Neven Kovač, navodi se kako su očekivali da će inspekcija i ministarstvo 'napokon početi provoditi zakon' i da će 11. rujna, kada je istjecalo privremeno produženje dozvole za baliranje, 'konačno jednom zasvagda zabraniti protuzakonito, nemoralno, štetno i po građane i okoliš opasno baliranje i gomilanje baliranoga otpada na samom ulazu u grad Varaždin'.

>> Varkomu pruduljeno zbrinjavanje otpada u Brezju

Eko stožer Varaždin, uz ostalo, izvještava ministra o prosvjedu upozorenja kojeg su nedavno organizirali kod odlagališta bala u Brezju, s ciljem da se zaustavi daljnje onečišćenje okoliša i da se odgovorne potakne na zakonito i ekološko zbrinjavanje otpada. Navode da su očekivali da će rješenje o zabrani daljnjega odlaganja otpada u Brezju konačno postati izvršno, a da ih je dočekalo 'politički motivirano, skandalozno, protuzakonito i ničim objašnjivo rješenje kojim se ponovno, po treći put, dopušta dalje baliranje i skladištenje otpada, bez zadovoljavanja bilo kakvih tehničkih, ekoloških, infrastrukturnih, urbanističkih i drugih uvjeta'.

Pojašnjenje da je odluka o odgodi zabrane donesena zato što je grad poduzeo određene mjere za rješavanje problema, ocjenjuju ciničnim opravdanjem koje, kako navode, vrijeđa zdravi razum i neposredno ismijava muke i tegobe koje građani Varaždina, a naročito oni u blizini ilegalnog deponija, svaki dan osjećaju.

>> Prosvjed protiv ilegalnog odlagališta otpada kod Varaždina

Od ministra Zmajlovića traže da poštuje i učini izvršnim rješenje inspekcije. 'Ako to ne učinite u roku od nekoliko dana, ako se ne počne sanirati nelegalna deponija, ako snagom zakona i drugih akata ne naložite gradskim vlastima da počnu djelovati na dobrobit građana i okoliša, bit ćemo prisiljeni poduzeti mjere kojima ćemo hrvatskoj javnosti, ali i Europi, pokazati kako sramotno, skandalozno i štetno upravljate Ministarstvom i Inspekcijom, kako kršite zakone i norme zaštite okoliša i kako neposredno izvrgavate opasnosti građane našega grada', stoji na kraju pisma Eko stožera Varaždin upućenog ministru Zmajloviću.

Uprava za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša i prirode zabranila je varaždinskoj komunalnoj tvrtki Varkom da nakon 9. lipnja dovozi, obrađuje i skladišti otpad na lokaciji u Brezju, na ulazu u grad. To je rješenje nedugo zatim prolongirano najprije na 30 dana, sredinom srpnja na još 60 dana, a prekjučer na dodatnih 45 dana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Eko stožer Varaždin Prosvjed protiv ilegalnog odlagališta otpada kod Varaždina Slika nije dostupna Ministarstvo odobrilo Privremeno rješenje: Varaždinski otpad u Brezju još 30 dana!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene