Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od utorka

EKSKLUZIVNO Doznajte nove cijene goriva - opet će POSKUPJETI!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijene goriva ponovno će nam od utorka zadavati glavobolje. Kako doznajemo, opet idu gore! Poremećaj na svjetskom tržištu doveo je do neočekivanog rasta i u ljetnim mjesecima.

Najprodavaniji Eurosuper 95 raste za 22 lipe i iznosit će 11,23 kune po litri u novom obračunu. Eurodizel,  kako ekskluzivno doznajemo, ovaj put ide gore za 13 lipa i nova cijena je 10,38 kuna. U odnosu na prošli obračun po prosječnom spremniku to je povećanje od 11 kuna. Možda se ne čini mnogo, ali kada se uzme u obzir da je i protekle obračune cijena išla gore, onda je to u kratkom obračunu i do pedesetak kuna više po spremniku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BIT ĆE MALO BOLJE Vozači, pričekajte s odlaskom na benzinsku: Od ponoći pojeftinjuje gorivo, pogledajte nove cijene Dizel Novi udarac Europi prijeti nestašica dizela: "U tom slučaju sve će stati. Bojim se da će biti ozbiljnih problema"

>> Od ožujka pa do danas gorivo skuplje za 50 kuna!

Cijena punog spremnika sve više šokira vozače. Poskupljenjima naftnih derivata, čini se, nema kraja. 'Tri lipe dolje, 30 lipa gore i tako već, pa više se ni ne sjećam kako je bilo tankati za osam kuna benzina', rekao nam je jedan vozač.  Burzovni špekulanti uzeli su stvar u svoje ruke i cijenu podižu kako bi zaradili. I analitičarima je tako postalo teško prognozirati, a nafta lančanom reakcijom utječe na sve ostalo.

'Nitko više ne može računati nikakvu industrijsku proizvodnju, avio kompanije propadaju radi cijene goriva koje rastu, više nitko ne može s nikakvim parametrima ući u izračunavanje ozbiljnosti određenih stvari', rekao je Davor Štern. OPEC je nekada kontrolirao cijene ponude i potražnje. Sada nema takvog tijela. Štern smatra nešto bi se uskoro trebalo poduzeti.

>> Cijene goriva koje mi samo možemo sanjati!

'Nedozvoljivo je da jedna mala grupa ljudi, koliko god bila velika ona je mala u odnosu na cijelo stanovništvo svijeta, diktira nekakve cijene koje nisu realne, koje služe samo za njihovo bogaćenje i time stvaraju jedan kompletan nered', ističe Štern. Pojedine Vlade reagirale su već kroz trošarinu. U zemljama Europske unije, primjerice Njemačkoj, gorivo je mnogo skuplje, ali oni koji tamo žive, poput Robija, ipak lakše ga plaćaju.

'Kad gledam ljude što zarađujemo u Njemačkoj i što zarađuju u Hrvatskoj, naravno da je onda jeftiniji benzin i gorivo u Njemačkoj', rekao je Robi.l Hrvatska tako, osim povoljnijih cijena, priželjkuje i bolji standard.

Francuska je zbog visokih cijena, a u dogovoru s naftnim kompanijama, na iduća tri mjeseca vozačima snizila cijenu po litri za 45 lipa. Kod nas teško da se može tako nešto dogoditi jer znamo da je državna blagajna prazna. U Španjolskoj posljednji podaci govore da su potrošačke cijene porasle, pretpostavljaju da je to efekt visokih cijena goriva. Vjerojatniji je to sceneraij i kod nas. Ukoliko se nastavi ovim tempom, inflacija je neminovna.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene