Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najjeftinije i najskuplje

Cijene goriva koje mi samo možemo sanjati!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Venezuela je drugu godinu zaredom država s najjeftinijim benzinom na svijetu!

Stanovnici Venezuele jeftin benzin vide kao svoje pravo. Povećanje cijena benzina osamdesetih godina prošloga stoljeća rezultiralo je burnim prosvjedima u Caracasu i, posljedično, političku popularnost trenutnog predsjednika Huga Chaveza, prenosi Daily Mail.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Intervencija Vlade Nemojte se iznenaditi: Pogledajte koje će vas cijene danas dočekati na benzinskim pumpama Slika nije dostupna Nove cijene Malo olakšanje za vozače: Od danas nove cijene na benzinskim postajama

Benzin je toliko jeftin, da se njegovo krijumčarenje smatra unosnijim poslom od krijumčarenja droge. Obzirom da u susjednoj im Kolumbiji, benzin košta više od 40 puta više, jasno je zašto je krijumčarenje benzina tako unosno.

Prema statistikama, 2,73 posto ukupnih prihoda prosječni stanovnik potroši na benzin. To je jeftino, uzme li se u obzir da u Norveškoj, kao zemlji s najskupljim benzinom na svijetu, taj postotak iznosi 7,4 posto., pa tako litra benzina tamo iznosi 15,47 kuna.

Međutim, ako se usporedi prosječna plaća i količina novca koji se potroši na punjenje rezervoara automobila, tada su zemlje Bliskog istoka u apsolutnoj prednosti, jer osim što imaju nisku cijenu benzina, imaju i visoke plaće.

U Kataru, koji je na prvom mjestu po omjeru zarađenog novca i novca potrošenog na benzin, od zarađene se svote samo 0,4 posto potroši na benzin. U Saudijskoj Arabiji potroši se 0,98 posto, u Kuvajtu 1,2, a u Bahrainu 1.81 posto, što je opet manje nego u Venezueli.

Katar je jedna od zemalja s najvišim plaćama. Ima populaciju od 1,7 milijuna stanovnika i, prema magazinu Forbes, to je najbogatija nacija na svijetu. Istraživanja pokazuju da katarska prosječna plaća iznosi oko 35 tisuća kuna. Litra benzina tamo iznosi nevjerojatnih 1,13 kuna.

Usporedimo li to s hrvatskim cijenama goriva, o kojima smo u nedjelju ekskluzivno izvijestili u Dnevniku Nove TV, razlika je doista frapantna!

Donosimo top 10 zemalja s najjeftinijim gorivom na svijetu:

10. Iran - 1,98 kuna
9. Alžir - 1,60 kuna
8. Kuvajt - 1.60 kuna
7. Turkmenistan - 1,60 kuna
6. Libija - 1,41 kuna
5. Bahrain - 1,41 kuna
4. Katar - 1,13 kuna
3. Saudijska Arabija - 94 lipe
2. Egipat - 85 lipa
1. Venezuela - 75 lipa

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene