Obavijesti Video Pretražite Navigacija
100 DANA VLADE

Građani za 5 ministara niti ne znaju, evo što kažu o dosadašnjem učinku Vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donosimo drugi dio istraživanja Dnevnika Nove TV o 100 dana Vlade Tihomira Oreškovića, potezima, ali i mišljenju ispitanika o članovima njegova kabineta.

Vlada Tihomira Oreškovića obilježava 100 dana. Rok je to u kojem se na temelju prvih poteza mogu dati i prve ocjene. No suma učinjenog i najavljenog u ovoj dosad neviđenoj vrsti koalicije, odnosno suradnje, ne govori u korist vladajućih.

Pročitajte i ovo Rat objavama - 1 Fotomontaže Politički rat proširio se na internet: Hoće li pobijediti lord Voldemort ili Karaplenković? Tomislav Karamarko "Dvojio sam..." Oglasio se Karamarko: Objasnio kako bi HDZ mogao dobiti izbore i s kime bi trebao koalirati

Zakonskih rješenja gotovo da nema, donesen je proračun i plan reformi, ni nakon 100 dana kadroviranje nije dovršeno, a od prvog dana prate ih afere.

Mira za Timov tim kojeg je 22. siječnja potvrdio Sabor, nije bilo. Ostavku je podnio Mijo Crnoja. U potrazi za nasljednikom, javnost je shvatila da potpredsjednici Vlade Tomislav Karamarko i Božo Petrov komuniciraju samo putem medija.

Nakon 60 dana, ministrom je imenovan Tomo Medved. Prvi zvižduci na Markovu trgu čuli su se zbog ministra Zlatka Hasanbegovića. Jasenovac je obilježavan tri puta.

Najavljivali su reforme, a svađali se oko fotelja. Među prvim problemima premijera Oreškovića bile su tajne službe. Predsjednica je zatražila razrješenje Dragana Lozančića, a premijer dva mjeseca izbjegavao temu. Konačno su dogovorili Lozančićeva nasljednika, no priča o SOI daleko je od kraja.

Oštrih poruka nije bio pošteđen ni premijer. 'Kada više ne bude imao našu potporu on više neće biti predsjednik Vlade', poručio je jednom prilikom Karamarko.

Premijer je za to vrijeme posjetio Angelu Merkel, tražio investitore po Londonu, bio kod Pape, ali i na turneji po Slavoniji. I bavio se proračunom. U saborsku proceduru uputili su 40 zakonskih izmjena na dnevnom redu Sabora našla su se 32 zakona, a tek 10 je prihvaćeno. No većinom je riječ o tehničkim izmjenama i usklađivanju s europskim propisima.

Kadroviranje još nije dovršeno. Odnos među partnerima sve je napetiji. Briga manje su im branitelji iz savske 66 koji više ne prosvjeduju.

Mišljenje građana o 100 dana Vlade

Što je to najbolje, a što najgore što su Banski dvori učinili, ali i kakav dojam građani imaju o Oreškovićevu timu – pozitivan, negativan ili pak nisu čuli za neke od članova kabineta. Donosi ekskluzivno DNEVNIK NOVE TV, a istraživanje je za Dnevnik Nove TV proveo IPSOS.

DOBRI POTEZI VLADE

Na prvom mjestu sa 77 posto je odluka Vlade da od 1. travnja pada cijena plina za građanstvo. Drugi dobar potez je ukidanje ureda predsjednika Mesića, što podupire 64 posto birača. Vladin prijedlog da se za svako novorođeno dijete isplati 1000 eura od jeseni zauzeo je treće mjesto i to podupire 60 posto građana. Njih 59 posto podupire nastavak reforme školstva/kurikularne reforme. Najavu aktiviranja državne imovine podupire 46 posto građana. Smjenu ministra Crnoje nakon nekoliko dana dobrim potezom smatra 41 posto građana.

A LOŠI POTEZI SU...

Na listi loših poteza predvodi prijedlog poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja, protiv čega je 70 posto građana. Odmah slijedi još jedan zdravstveni prijedlog, a to je da poskupe usluge onima koji nemaju dopunsko zdravstveno osiguranje, protiv toga je 65 posto građana. Njih 57 posto je lošim potezom ocijenilo odluku da se ne smanjuju plaće saborskim zastupnicima. Njih pak 56 posto lošim smatra novo zaduživanje radi kredita HAC-a. Plaćanje usluga hitne pomoći 150 kuna ako nisi hitan slučaj lošim potezom smatra 46 posto ispitanika. I 43 posto građana lošim smatra prijedlog da se ne izgradi spalionica otpada.

DOJAM O POLITIČARIMA

Kao i za prethodne Vlade, pitali smo građane kakav dojam imaju o političarima u ovoj Vladi - pozitivan, negativan dojam ili postoje li ministri za koje građani nisu čuli ili ne znaju za njih.

POZITIVAN DOJAM O ČLANOVIMA VLADE

Prvi na listi članova Vlade s pozitivnim dojmom je i prvi ministar odnosno predsjednik Vlade Tihomir Orešković sa 69 posto. Potom slijedi ministar financija Marić o kojemu 54 posto građana ima pozitivan dojam. Pozitivan dojam o ministru obrazovanja, znanosti i sporta Šustaru ima 52 posto ispitanika. A 51 posto njih pozitivno misli o ministru unutarnjih poslova Orepiću. Pozitivan dojam među 50 posto birača nakon 100 dana ima potpredsjednik Vlade Petrov.

NEGATIVAN DOJAM O ČLANOVIMA VLADE

Potpredsjednik Karamarko član je Vlade o kojemu 57 posto građana ima negativan dojam. Iza njega je ministar zdravlja Nakić s 42 posto negativnih postotnih bodova. A na trećem je mjestu potpredsjednik Petrov o kojemu 40 posto ispitanika ima negativan dojam. O ministru Hasanbegoviću negativan dojam ima 39 posto ispitanika. Ali i 22 posto ispitanika ima negativan dojam o premijeru Oreškoviću.

A TKO SU MINISTRI U VLADI ZA KOJE BIRAČI NISU ČULI ILI NE ZNAJU ZA NJIH

Ministar Kuščević sa 72 posto predvodi listu ministara za koje građani nisu čuli ili ne znaju za njih. Slijedi sa 67 posto ministar Dobrović. A za ministra Horvata nije čulo ili ne zna za njega 65 posto građana. 62 posto birača nije čulo ili ne zna ništa o ministru Šprlji, a 61 posto to misli o ministru Tolušiću. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene