Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvih 100 dana rada Vlade

NA PUTU DO DNA 'Jedina 'reforma' je pretvoriti Hrvatsku u neliberalnu demokraciju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Demokracija nije vladavina većine nad manjinom, već sustav koji štiti sve građane i brani prava svih manjina', napominju iz Platforme 112.

Iz udruge Platforma 112 stiglo je priopćenje u kojem, referirajući se na prvih 100 dana rada Vlade, napominju kako izražavaju 'duboku zabrinutost s postupcima nove Vlade koji urušavaju dosegnutu kvalitetu demokracije i poštivanja ljudskih prava te traži da se hitno i bezrezervno prestane s rastakanjem demokratskih institucija, urušavanjem socijalne države, te ugrožavanjem slobode medija, opstruiranja građanskog udruživanja i kritičkog civilnog društva', rekao je to Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu" Ministri - 4 U obilasku države HDZ-ovi ministri se rastrčali po cijeloj Hrvatskoj, ali tvrde da nisu u kampanji: "To su redovne aktivnosti"

Nakon 100 dana, kako kažu, pokazalo se da je jedina „reforma“ na kojoj se sustavno radi ona kojoj je cilj Hrvatsku pretvoriti u neliberalnu demokraciju u kojoj nema mjesta kritičkom mišljenju, demokratskom pluralizmu izražavanja i pluralizmu interpretacija prošlosti, slobodi medija, poštivanju ljudskih prava i različitosti.

Također, kako je navedeno u osvrtu na prvih 100 dana Vlade, traži se javna osuda i primjereno sankcioniranje svih proustaških pojava u društvu te prestanak koketiranja s istima u čemu smjena ministra Hasanbegovića treba biti prvi, ali nikako i zadnji korak.

Sustavni politički pritisak vladajućih na medije ozbiljno ugrožava slobodu izražavanja, dok potiranje neprofitnih medija ozbiljno narušava prepoznavanje i integraciju marginaliziranih skupina i problema s kojima se suočavaju. Netransparentnim i arbitrarnim postupcima i po političkom ključu izvršene su promjene čelnih ljudi na HRT-u koji su nastavili s politizacijom i klerikalizacijom programa javnog medijskog servisa svih građana. Pod egidom sprječavanja širenja nacionalne i vjerske mržnje, HRT je uveo politički oktroiranu cenzuru satiričnog sadržaja.

'Demokracija u Republici Hrvatskoj svakoga dana približava se demokraturi, odnosno, defektnoj demokraciji', naglasio je Dragan Zelić iz GONG –a.

Demokracija nije vladavina većine nad manjinom, već sustav koji štiti sve građane i brani prava svih manjina; sustav u kojem sloboda pojedinca prestaje tamo gdje počinju prava druge osobe; sustav u kojem pojedinci i skupine imaju pravo u javnosti izražavati kritičke stavove i mišljenja. To je ono što su birači odabrali.

'Pitamo se bi li građani i građanke glasalo za program ove Vlade da su na predizbornim plakatima oglašavali ono što sada čine – slabljenje socijalne države, komercijalizacija javnozdravstvenog sustava smanjenje sloboda medija te govora', rekla je Ana Brakus iz CESI.

“Predsjednik Vlade Orešković, ali i cijela vladajuća koalicija snose odgovornost za stanje u zemlji i ne mogu se skrivati iza pojedinih resora. Socio-ekonomski razvoj Hrvatske neće biti moguć bez poštivanja temeljenih ljudskih prava i sloboda', zaključio je Gordan Bosanac iz CMS-a.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene