308399
308399
308399
308399
308399

Glasovanje oko referenduma inicijative 'U ime obitelji'

  • , 25.10.2013., 11:43
  • Autor:
  • komentara

Sabor će sledeći tjedan glasovati o prijedlogu Odbora za Ustav da se 1. prosinca održi referendum o pristupanju izmjenama Ustava na temelju inicijative 'U ime obitelji'. Oporba, ali i neke udruge obrušile su se na ovu odluku jer smatraju da zaobilazi volju naroda.

 
 
 
 

Prvog prosinca, ako odluku Odbora potvrde zastupnici, građane će na referendumskim mjestima dočekati papir s pitanjem 'Jeste li da se u Ustav donese odredba u kojoj se brak definira kao zajednica muškarca i žene'. Ako većina, bez obzira na odaziv referendumu, glasuje za to, ne znači da će se Ustav automatski mijenjati.

Većina u Odboru, bez obzira na kritike brojnih stručnjaka, zaključila je da će se nakon toga ipak morati glasovati u Saboru tj. da će ta inicijativa trebati potporu dvije trećine zastupnika. Tako se volja zastupnika stavlja iznad volje građana, a predsjednik Odbora Peđa Grbin objašnjava zašto.

'Zato što smo mi predstavnička demokracija. Volja građana se izjašnjava na nekoliko načina. Jedan način su izbori, a jedan način je neposredno odlučivanje putem referenduma. Međutim, u slučaju Ustava propisano je tko ga mijenja. Između ostalog, zato što u tom istom Ustavu piše da zastupnici u Saboru nemaju obvezujući mandat, zato što u istom tom Ustavu piše da se odluka o promjeni Ustava donosi dvotrećinskom većinom glasova u Saboru i zato što u istom tom Ustavu piše da odluku o promjeni Ustava proglašava Hrvatski sabor, a ne neko drugo tijelo', rekao je Grbin.

>>
'Građani na referendumu ne mogu promijeniti Ustav'

Oporba se protivi ovakvoj odluci.

'Ali i ova odluka koja je jučer donesena je s druge strane, pokušaj manipuliranja građanima koji neće razumjeti svrhu referenduma, a to moraju znati. Očekujem da Ustavni sud, ako Sabor usvoji ovakvu odluku, neće čekati ustavnu prijavu ili zahtjev za ocjenu ustavnosti, nego će po službenoj dužnosti odmah sam reagirati i donijeti odluku. Odmah po donošenju odluke očekujem reakciju Ustavnog suda', kazao je laburist Dragutin Lesar. Iako naglašava da HDZ podržava inicijativu 'U ime obitelji', Vladimir Šeks kaže da njegova stranka neće glasovati za.

'Protivit ćemo se tom prijedlogu da nakon referenduma, ponovno Sabor i ponovno vladajuća većina odlučuje hoće li prihvatiti odluku građana donesenu na referendumu', poručio je Šeks.

HDSSB je pak najavio da će podržati odluke, iako se s njima ne slažu.

'Zaključak nije dobar, ali mi nemamo instrumente da to spriječimo, mi ćemo glasovati za raspisivanje referenduma jer to traži inicijativa 'U ime obitelji'. Mi smo za raspisivanje referenduma, ali ćemo se u daljnjim koracima zalagati za to da se ta volja građana direktno provede u Ustavu', rekao je Josip Salapić.

Zastupnici su se našli u situaciji da će pobornici referenduma o braku glasovati protiv njegova raspisivanja, dok će vladajući, koji se ne slažu sa stavovima inicijative 'U ime obitelji', glasovati za njegovo raspisivanje. Na izjavu Peđe Grbina osvrnuo se i GONG te njegov vanjski član Odbora za Ustav Dragan Zelić.

'Imamo vrlo loš pravni okvir po pitanju referenduma. Tu ima nebrojenih rupa. Mi već godinama apeliramo na vladajuće, i na bivše vlade i na sadašnju Vladu da se uredi taj pravni okvir. Sada je prilika kod ustavnih promjena da se uredi pitanje referenduma i moram priznati da nam nije jasno zašto se ne ide u sređivanje tih stvari', istaknuo je Zelić. Punjenje pravne rupe oko referenduma, ako je suditi prema današnjim i jučerašnjim izjavama, podržavaju i oporba i vladajući.

Za većinu problema zaslužne su promjene Ustava 2010. godine kada je ukinuta odredba da referendum na državnoj razini mora imati izlaznost veću od pedeset posto birača.

Tada je trebalo osigurati da uspije referendum o ulasku u Europsku uniju, no guranje ovog pitanja pod tepih sada je došlo na naplatu. (S.V. / I.D. / Meda Servis)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se