Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlučit će zastupnici

'Građani na referendumu ne mogu promijeniti Ustav'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik odbora za Ustav SDP-ov Peđa Grbin kazao je kako će bez obzira na volju građana na referendumu o promjeni Ustava odlučiti zastupnici.

Građani, po pojašnjenju Grbina, na referendumu mogu samo odlučiti o pokretanju postupka ustavnih promjena, a o tome hoće li se i na koji način Ustav promijeniti, i hoće li se i na koji način regulirati brak u najvažnijem državnom dokumentu, dvotrećinskom većinom odlučivat će zastupnici.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin i Barbara Štrbac Najavio promjenu Grbin otkrio hoće li poštovati odluku Ustavnog suda i naglasio: "To je životinja stjerana u kut" SDP-ovci na konferenciji (Foto: Pixell) "Ustav ima rupe" SDP pokreće inicijativu za promjenu Ustava: Žele precizno definiranje referenduma

Grbin je ponovio kako on osobno bez obzira na volju naroda neće glasovati za izmjenu Ustava kojom bi se brak zaštitio kao zajednica muškarca i žene. To mu kaže omogućuje Ustav po kojemu mandat zastupnika nije obvezujući.

>> Kako definirati brak: Na referendum idemo 1.12.?

Iako i ustavnopravni stručnjaci tvrde kako je odluka građana na referendumu obvezujuća za zastupnike, Grbin je decidirano kazao kako se on sa stručnjacima ne slaže.

Zastupnik HDZ-a Vladimir Šeks komentirao je najavu referenduma o definiranju braka. Rekao je kako je jučer na Odboru za Ustav izvršena diverzija i da se pokušava stornirati ustavni poredak. 'Referendumska odluka nije neopoziva. Stoga ćemo se i sutra protiviti prijedlogu da nakon referenduma Sabor, odnosno vladajuća većina ponovno glasa o inicijativi', kaže', Šeks.

Josip Salapić iz HDSSB-a rekao je da će glasati da žele taj referendum. 'Ali svim ćemo se silama boriti da se onemogući da zastupnici glasuju i nakon referenduma', složio se sa Šeksom. Laburist Dragutin Lesar smatra kako je odluka donesena na jučerašnjoj sjednici Odbora protuustavna i da se nada da će Ustavni sud reagirati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene