Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razgovor za Dnevnik Nove TV

Čobanković o čobanima: Hrvati trebaju raditi sve poslove koji su na raspolaganju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Vlade Petar Čobanković za Dnevnik Nove TV komentirao je problem nezaposlenosti po kojoj smo drugi na svijetu.

Hrvatska je prema UN-ovom izvješću druga po nezaposlenosti u svijetu? Kako to komentirate?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odštete samo za neke 'Neugodno smo iznenađeni Čobankovićevim dopisom' Slika nije dostupna Ponovno poručio Čobanković: 'Đakovštini' se ne može pomagati na nezakonit način

Treba uvažiti i pitanje načina mjerenja nezaposlenosti. Hrvatska mjeri apsolutnu nezaposlenost za razliku od većine zemlaja koje nezaposlenost izražavaju po anketnoj stopi i po toj stopi, kada bi Hrvatska na takav način prikazivala broj nezaposlenih, bi imala negdje između 11 i 12 posto anketnu stopu nezaposlenosti.

>> Hrvatska po nezaposlenosti druga na svijetu!

Ali imamo 320 tisuća nezaposlenih, a u pastire neće nitko?

Vjerujem da među ovim brojem nezaposlenih, a činjenica je da 75 tisuća nezaposlenih nema stručnu spremu, nego dapače, ima adekvatnu spremu za posao pastira i mislim da je to malo previše prenapuhano da bi Hrvati trebali biti pastiri. Hrvati bi trebali raditi na svim poslovima koji im stoje na raspolaganju.

Vlada ne može nikoga natjerati u pastire, ali može i hoće, kaže potpredsjednik, utjecati na cijenu hrane. Prva mjera - smanjenje nameta za ambalažni otpad.

Mi smo trenutno u izradi novog pravilnika o naknadama za ambalažni otpad. Realno cijena jedne PET boce je 20 lipe i mislim da nije u redu da zbrinjavanje košta više od cijene ambalaže.

A rastu li cijene hrane zabrinjavajuće u Hrvatskoj?

Što je danas cijena? Što je cijena kruha? Mi u svakoj trgovini imamo različite cijene i potrošači su ti koji odlučuju kakve će biti cijene.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene