Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ponovno poručio

Čobanković: 'Đakovštini' se ne može pomagati na nezakonit način

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković ponovio je danas kako nema pravne mogućnosti da se otpuštenim radnicima tvrtke 'Đakovština' isplate njihove otpremnine te ocijenio kako nitko nema pravo činiti prekršaje, te, makar i u dobroj vjeri, pomagati radnicima 'Đakovštine' na nezakonit način.

Tijekom obilježavanja međunarodnog dana žena na selu u mjestu Šag kod Valpova, Čobanković je, komentirajući višednevne prosvjede radnika te tvrtke, kazao kako mu je 'iskreno žao' radnika, ali da su većinski vlasnici tvrtke prije stečaja bili zaposlenici, a da je država 2007., kako bi pomogla poduzeću, svoja potraživanja od oko 80 milijuna kuna pretvorila u vlasnički udio koji je iznosio oko 30 posto.

Da je kojim slučajem 'Đakovština' imala privatnog vlasnika, danas bi se postavljalo pitanje što je taj radio, a ovdje se to pitanje može postaviti zaposlenicima kao vlasnicima, dodao je ministar. Ustvrdivši kako je država 'uvijek pomagala Đakovštini dok je mogla' Čobanković je kazao kako je otvaranjem stečaja ta tvrtka u nadležnosti suda, a sve što se događa u stečaju regulirano je stečajnim zakonom.

Uz moju najbolju želju, kao i Vlade, mi nemamo pravnih mogućnosti da im pomognemo, i nitko ne može praviti prekršaje u dobroj želji da pomogne radnicima 'Đakovštine' i osigurava sredstva na nezakonit način. To bi bilo humano, ali to nije pravno, poručio je Čobanković. Dodao je kako radnici moraju čekati ishode sudskih tužbi koje je stečajni upravitelj pokrenuo zbog nezakonitih kompenzacija i drugih nepravilnosti, a sve što se prihoduje od tih tužbi ići će zaposlenicima, do namirenja njihovih potraživanja.

Na obilježavanju Međunarodnog dana žena na selu, koji je organizirala Zajednica žena HDZ-a 'Katarina Zrinski', ministar Čobanković kazao je kako je relativno malo žena koje su nositeljice obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, ali je uloga žene daleko značajnija, jer se, uz obavljanje poljoprivrednih radova skrbe o obitelji i odgoju djece.

Dodao je kako i ovogodišnji popis stanovništva potvrđuje trend opadanja broja stanovnika na ruralnim područjima te da stoga i dalje treba poduzimati mjere kako bi se ljudima s tih prostora omogućila egzistencija, a time i ostanak na svojim gospodarstvima. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Agonija radnika Đakovštine 'Dvije godine nisam vidio svjež kruh, kupim vreću starog za 10 kn' Slika nije dostupna 'Nema veze sa ZERP-om' Čobanković: ZERP ostaje, krive interpretacije mjerila o ribarstvu

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene