Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odštete samo za neke

'Neugodno smo iznenađeni Čobankovićevim dopisom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osječko-baranjski dožupan Željko Kraljičak izjavio je danas u Osijeku kako su u Županiji neugodno iznenađeni dopisom ministra poljoprivrede Petra Čobankovića.

Naime, Čobanković radi 'razmatranja mogućnosti djelomične naknade šteta' poljoprivrednicima uslijed šteta od suše, od županijske uprave traži podatke samo o oštećenicima kod kojih je šteta na ratarskim kulturama procijenjena na 80 posto i više.

Na konferenciji za novinare Kraljičak je kazao kako je elementarna nepogoda od suše za ovu Županiju proglašena 1. kolovoza, da su štete na ratarskim kulturama procijenjene na 409 milijuna kuna, a da je elaborat o procjeni šteta 1. listopada dostavljen nadležnom Ministarstvu.

Naveo je kako bi prema podatcima koje je zatražio ministar Čobanković, šteta koja bi mogla biti nadoknađena, a koja se kreće preko 80 posto, iznosi samo 3,95 milijuna kuna, odnosno 0,88 posto ukupno procijenjenih šteta.

Ustvrdio je kako su povjerenstva za procjenu šteta bila pod stalnim pritiskom ministra Čobankovića, koji je, kako kaže, tvrdio kako 'seljaci izmišljaju štetu' i da šteta od suše nema, čime je 'neizravno počeo sušu pretvarati u političku temu'.

Ocijenio je da je ministar ovakvim dopisom 'razočarao i uvrijedio mnoge proizvođače koje je, uz neisplaćene poticaje za pšenicu iz jesenske sjetve 2010. godine, doveo u vrlo nezavidnu poziciju'.

Na primjedbu novinara kako u Čobankovićevu dopisu nigdje izričito ne piše da poljoprivrednici koji su imali štetu manju od 80 posto neće biti obeštećeni, Kraljičak je kazao kako prema postojećim pravilnicima i metodologiji Ministarstva poljoprivrede elementarnu nepogodu čine štete veće od 30 posto, a da se u Županiji pribojavaju kako ovakva najava znači da će biti obeštećeni samo oni koji su imali štetu 80 posto i veću. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija Materijalna šteta Prvi podaci o šteti od potresa u Crnoj Gori: ''Iz svakog sela u Goliji zovu me da su im popucale kuće, štale..." Poljoprivrednici u Zatonu čekaju naknadu štete - 1 Nakon požara u Zatonu i Raslini Gdje je novac? Šteta - gotovo 32 milijuna kuna, obećanja su dana, ali vrijeme prolazi: "Moj cijeli prošlogodišnji urod je uništen"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene