Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Siromašno stanovništvo

Trešnje kao suho zlato: Cijene pale, ali čini se da ni to nije dovoljno

Aktualno Galerija Trešnje - 3 Trešnje - 3 Foto: DNEVNIK.hr Trešnje - 5 Trešnje - 5 Foto: DNEVNIK.hr Trešnje - 4 Trešnje - 4 Foto: DNEVNIK.hr Trešnje - 2 Trešnje - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Trešnje - 1 Galerija 1/5 >>
Uzgajivači hrvatskih trešanja najavljuju cijene od 15 eura za kilogram zbog šteta od kiše. Ipak, nešto se događa s potražnjom, pa je cijena prvih trešanja od prošlog ponedjeljka s 28 eura u ponedjeljak pala na 5 eura.

Rane trešnje su se raspukle. U Istri, u Dalmaciji, na kontinentu – trule trešnje. "Jedno dvije tone po sadašnjim veleprodajnim cijenama 14 do 16 tisuća eura", rekao je uzgajivač Zlatan Kljaković Gašpić iz Zagreba.

Renata Bertoša kaže: "Štete se zbrajaju do 50 % uroda. Ona je trebala ove godine biti 5 do 6 eura po kilogramu, hoće li to tako biti, vidjet ćemo kako će vrijeme nastaviti i kakva će biti potražnja."

"Trešnja će ove godine biti skupa, ako vam je sad u Sloveniji jagoda 10 eura, onda će trešnja biti 30, 50 posto skuplja, zbog cijene berbe", kaže Zlatan.

Novinarka Dnevnika Nove TV Barbara Golja pitala ga je hoće li to građanima biti preskupo: "Ha, prodat će se, netko može to platiti. Ništa, prodat će se, varate se."

Pročitajte i ovo Trešnje - 3 Dnevnik Nove TV doznaje detalje Na tržnicama su se pojavile prve trešnje: Cijena za kilogram mogla bi vas šokirati

Pročitajte i ovo Jagode - 2 sve popularnije Treba li prati jagode sodom bikarbonom? Stručnjakinja otkriva je li riječ samo o pomodnom trendu

Ne varamo se, potražnja je na splitskom pazaru baš onakva kakva i treba biti. Prodavačica Janja iz Splita rekla je: "Cijene su danas totalno pale, ne možeš ih prodati. Snizila sam cijenu, ali ništa." Zato bi se kupci mogli dogovarati s proizvođačima i zaobići prekupce.

Zlatan poručuje: "Pa, neka ljudi dođu tu kupiti trešnje pa će proći jeftinije." U redu je dok kupac ne kaže da je i njemu previše kiše.

"Nisu toliko ni zrele, još nema sunca, još nema slatkoće u njima", kaže Janja. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene