Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još samo SAD

VIŠE NAM NE TREBA VIZA I ova zemlja ukinula je vize za Hrvate

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema uredbi EU-a iza 2001. godine EK je dužna donijeti odluku o privremenoj suspenziji bezviznog režima za one zemlje koje i dalje traže vize za građane Europske unije.

Europska komisija je u četvrtak objavila da je dobila obavjest od Bruneja da ukida vize za građane Republike Hrvatske.

Pročitajte i ovo Reakcije na potres više od dvije tisuće komentara Slabi potresi izazvali lavinu komentara: "Takve reakcije su dokaz traume" Ilustracija upozorio RASFF U proizvodu iz Hrvatske otkriven veoma zarazan virus: Reagirao europski sustav za brzo uzbunjivanje

EU ima zajedničku viznu politiku i primjenjuje načelo reciprociteta. Brunej je do sada uz Sjedinjene Države bila jedina zemlja koja je tražila vize za ulazak hrvatskih građana, a s kojom EU ima bezvizni režim.

U travnju 2014. godine u službenom glasilu EU-a objavljeno je da reciprocitet izostaje u slučajevima Australije, Bruneja, Kanade, Japana i SAD-a. U međuvremenu je riješen izostanak reciprociteta u slučajevima Australije i Japana, a sada i Bruneja.

Kanada trenutačno primjenjuje vizni režim za državljane Bugarske i Rumunjske, a SAD za državljane Bugarske, Cipra, Hrvatske, Poljske i Rumunjske.

Europska komisija u utorak je odgodila donošenje bilo kakve odluke o viznom režimu sa Sjedinjenim Državama, Kanadom i Brunejom te zatražila od Vijeća EU-a i Europskog parlamenta da pokrenu raspravu i zauzmu stajalište o najprikladnijim koracima i o tome obavijeste Komisiju najkasnije do 12. srpnja.

Prema uredbi EU-a iza 2001. godine EK je dužna donijeti odluku o privremenoj suspenziji bezviznog režima za one zemlje koje i dalje traže vize za građane Europske unije. EK je dužna to učiniti unutar roka od 24 mjeseca od objave u službenom glasilu EU-a da ta treća zemlja zahtijeva vize za europske građane.

Eventualna takva odluka stupila bi na snagu ako u roku od četiri mjeseca Vijeće i Parlament ne ulože prigovor. Vijeće može blokirati takvu odluku glasovanjem kvalificiranom većinom. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene