Obavijesti Video Pretražite Navigacija
brojne nedoumice

Bliži se datum kada bi u Zagrebu trebalo zaživjeti razvrstavanje otpada: Glavna tema ovih dana - što ide u koju kantu

Aktualno Galerija Kante za otpad - 1 Kante za otpad - 1 Foto: DNEVNIK.hr Kante za otpad - 2 Kante za otpad - 2 Foto: DNEVNIK.hr Marina Matijević i Martina Bolšec Oblak - 1 Marina Matijević i Martina Bolšec Oblak - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Marina Matijević i Martina Bolšec Oblak - 2 Galerija 1/4 >>
Bliži se datum kada bi u Zagrebu trebalo zaživjeti razvrstavanje otpada. I dok se dio građana čudi čemu toliko filozofije oko otpada, dio je zabrinut zbog kazni.

Što ide u koju kantu? Zagrepčanima je ovih dana glavna tema razgovora. 

"Ne znam što odgovoriti. Ništa mi nije jasno. To je vic", rekao je za građanin Ante reporterki Dnevnika Nove TV Martini Bolšec Oblak na tvrdnju da kosti idu u plavu vrećicu za miješani komunalni otpad.

Nije vic. U plavu vrećicu, odnosno miješani otpad, Zagrepčani će bacati svu termički obrađenu hranu, ribu, kosti i meso. Marina Matijević na društvenim mrežama svaki dan dijeli savjete pa ju je ekipa Dnevnika Nove TV zamolila za pokoji.

"Ovo će najčešće biti korištena spuživca. Dakle, dodirivala je puste masti. Po nekim stavkama bi moglo u plastiku. Međutim, uputa Holdinga je da to ide u miješani komunalni otpad", kazala je Matijević iz inicijative "Ja bolji građanin".

Pročitajte i ovo Razvrstavanje smeća kako razdvajati VIDEO Na snagu stupio novi sustav naplate i odvoza otpada: Pogledajte detaljan vodič

Pročitajte i ovo Zbrinjavanje biootpada u Zagrebu - 2 U NAJAVI I KOMPOSTANA Građani neispravno odvajaju biootpad, a Čistoća prijeti da ga neće odvoziti: "To je i opća kultura, mnogima svijest još nije dovoljno razvijena''

Ako je bočica pod pritiskom, tlakom, identično kao i dezodoransi, oni moraju ići u reciklažno dvorište jer postoji mogućnost da će takav tip bočice eksplodirati, upozorila je Marina Matijević.

"Važno je ispirati kada se radi o ostacima hrane. Ako su sredstva za čišćenje, sapuni, nije nužno da toliko ispiremo", kazala je.

Kada je u pitanju staklenka cikle ili krastavaca, Matijević ističe kako nije potrebno skidati etikete sa staklenki niti sa ambalaža. Također, ako se radi o papirnatoj čaši koja sadrži plastiku, s obzirom na to da se radi o tankoj opni, ona može ići u papir.

Predstavnici stanara žale se na previše nejasnoća i diskriminaciju centra grada.

"Izostala je komunikacija između Grada Zagreba i krajnjih korisnika, tj. njegovih građana. Prijeti se kaznama, kako će se identificirati počinitelja, ako će prolaznik baciti nepripadajuću vrećicu ispred toga ulaza", kazao je za Dnevnik Nove TV Zdravko Vladanović, predsjednik Udruge predstavnika suvlasnika stambenih zgrada Grada Zagreba.

No, ima i onih koji su potpuno spremni.

"Imam videonazdor od svih. Imam sedam kamera ugrađenih. Prema tome, pripremio sam se u potpunosti", kazao je predstavnik suvlasnika Ranko Đurica.

Građanima prepunim pitanja, za edukaciju očito je najbolje pokucati susjedu na vrata.

Od nedjelje, 2. listopada Dnevnik Nove TV možete pratiti od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene