Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U NAJAVI I KOMPOSTANA

Građani neispravno odvajaju biootpad, a Čistoća prijeti da ga neće odvoziti: "To je i opća kultura, mnogima svijest još nije dovoljno razvijena''

Aktualno Galerija Zbrinjavanje biootpada u Zagrebu - 2 Zbrinjavanje biootpada u Zagrebu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zbrinjavanje biootpada u Zagrebu - 7 Zbrinjavanje biootpada u Zagrebu - 7 Foto: DNEVNIK.hr Zbrinjavanje biootpada u Zagrebu - 6 Zbrinjavanje biootpada u Zagrebu - 6 Foto: DNEVNIK.hr Zbrinjavanje biootpada u Zagrebu - 5 Zbrinjavanje biootpada u Zagrebu - 5 Foto: DNEVNIK.hr +4 Zbrinjavanje biootpada u Zagrebu - 4 Galerija 1/9 >>
Smeće u Zagrebu nepresušna je tema, a sada je problem u biootpadu. Građani ga nepravilno razvrstavaju i bacaju svašta, pa Čistoća prijeti da takve kante neće prazniti. Jednako tako, problem je i tko će biootpad obrađivati.

Kante su samo za biootpad, ali unutra se nađe svega, pa zagrebačka čistoća prijeti da takve kante neće prazniti. Što ide u biootpad, piše na smeđim vrećicama koje dijeli grad Zagreb: ostaci voća i povrća, ljuske jaja, vrećice čaja, talog od kave, ali recimo i kosa. Unutra ne idu meso, kosti, mliječni proizvodi.

Pročitajte i ovo Fran Gardaš Važna kampanja Godišnje se u Hrvatskoj rode deseci djece s posebnim osmijehom: "Moja poruka je da se ne trebaju toliko bojati" Tomislav Tomašević "Trebaju se zapitati" Tomašević komentirao ostavku Vučemilović: "Most će treći put dovesti HDZ na vlast"

Novinarka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk pitala je građane razvrstavaju li otpad. Odgovori su raznoliki. 

"Razvrstavam djelomično. Smeđe vrećice, pokušala sam odstraniti otpad u njih, ali one se raspadnu", kazala je Tatjana. "Obavezno, pogotovo moj unuk to sve prati i gdje ide biootpad", dodaje Snježana. "To je i opća kultura. Ako želimo da ide sve naprijed, ne možemo sve bacat u isti koš", ističe Mate. "Mislim da mnogi još nisu, nije im svijest dovoljno razvijena", smatra pak Višnja.

Zbrinjavanje biootpada u Zagrebu - 2 Zbrinjavanje biootpada u Zagrebu - 3 (Foto: DNEVNIK.hr)

Nije to jedini problem s biootpadom u gradu Zagrebu. Traži se tko će ga obrađivati. Sada to radi Zrinjevac, otkad je ugovor sa zajednicom ponuditelja prekinut. U zajednici ponuditelja bila je i CIOS grupacija Petra Pripuza. U njihove prostore u tvrtki CEZAR u Varaždinu stižu plastika i papir iz grada Zagreba. No u toj zajednici ponuditelja za biootpad oni nisu bili zaduženi niti su posao preuzeli usred predizborne kampanje.

"Da opet ne bismo završili u medijima zbog raznih krivih optužbi, insinuacija i sličnog. Drugo, budući da nismo konzumirali taj ugovor koji je bio na snazi duže od godinu dana, govorimo samo o okvirnom ugovoru koji nisu obvezujući, naši su kapaciteti tada bili puni", objašnjava član uprave CEZAR-a Željko Teufel.

Zbrinjavanje biootpada u Zagrebu - 2 Željko Teufel (Foto: DNEVNIK.hr)

Sada imaju kapacitete, pa će se javiti na novi natječaj za biootpad.
Proces je to koji bi mogao trajati dva mjeseca. "Je li biootpad trenutačno problem u gradu Zagrebu? Mislim da jest, pogotovo jer se sada radi o ljetnom periodu, biootpad trune i produkcija je puno veća", dodao je Teufel.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević uvjerava da je zasad sve pod kontrolom i da Zrinjevac ima dovoljno kapaciteta. "Nisu popunjeni, ali tražimo na vrijeme rješenje, otvorenom ubrzanom javnom nabavom da se nađe poduzeće koje će zbrinjavati biootpad", zaključio je.

Zbrinjavanje biootpada u Zagrebu - 2 Tomislav Tomašević (Foto: DNEVNIK.hr)

Spominje i dugoročne planove da Zagreb ima kompostanu u svom vlasništvu, a ne da plaća privatnu tvrtku. No ako se biootpad ne razvrstava pravilno, tko god ga zbrinjavao, posao će mu biti otežan.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene