Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Motivacijski sastanak

Babić motivira liječnike da ustraju u štrajku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Štrajk liječnika i dalje traje, a njihov sindikalni vođa održao je motivacijski sastanak.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić i sindikalni povjerenik KBC Zagreb Trpimir Goluža održali su danas u karlovačkoj Općoj bolnici motivacijski sastanak na kojem su liječnike uvjeravali da trebaju ustrajati u štrajku i borbi za potpisivanje kolektivnog ugovora.

Babić je pred šezdesetak liječnika izjavio da se od danas 'podiže razina uskraćivanja usluga pacijentima', jer su liječnici dosad u interesu pacijenata radili više od neophodnog, ali je to Ministarstvo zdravlja 'ismijalo i time ih prisililo da radikaliziraju štrajk'.

Kroz štrajk svima postaje bjelodano da je zdravstveni sustav pred kolapsom, a moglo bi se reći da se već i urušio, kazao je Babić i poručio da će kroz štrajk zdravstvo postati 'uređeniji sustav na korist svih građana'.

Goluža je ustvrdio da javnost nije svjesna što se događa, jer ministar Rajko Ostojić uz sebe ima 'režimske medije', a liječnici štrajkom upućuju javnosti vapaj za spas zdravstvenog sustava.

Pročitajte i ovo Ante Ćorušić - 3 Gost Dnevnika Nove TV Hoće li biti štrajka? Ravnatelj KBC-a Zagreb odgovara: "Liječnicima nikad nije bilo bolje" Liječnici spremaju štrajk - 1 Dnevnik Nove TV pita Podržavate li zahtjeve liječnika? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

>>Babić: Štrajk liječnika će prestati kad potpišemo kolektivni ugovor

I kolege iz Slovenije kažu nam da, koliko god to bilo teško, trebamo prekinuti rad na svim razinama osim obvezujućih, zato dignite glavu i neka vas ne bude sram što ste u štrajku jer smo na to natjerani, poručio je štrajkačima Goluža.

Željko Štajcer, šef karlovačke ginekologije, ustvrdio je da on osobno umjesto zakonom propisanih 160 do 192 sata mjesečno radi između 220 i 260 sati, a razlika mu je kao prekovremeni rad plaćena samo 25 kuna po satu. U tome su i obavezno odrađena dva vikenda u mjesecu.

Kada se sve zbroji, povrh normalnog radnog vremena godišnje u bolnici provedem još devedeset radnih dana i želim da mi se to pošteno plati, a ne 25 kuna po satu, kazao je Štajcer.

Po podacima Hrvatske liječničke komore, u srpnju i kolovozu sedamdeset liječnika zatražilo je papire za odlazak na rad u inozemstvo. Ako se to nastavi, godišnje će Hrvatsku napustiti najmanje toliko liječnika koliko diplomira studenata medicine, odnosno oko 400 liječnika, rečeno je na skupu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene