Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vladari hrvatskog tržišta kapitala

VIDEO: Najbogatiji hrvatski poduzetnici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tko su vladari hrvatskog tržišta kapitala? Na vrhu ljestvice najbogatijih poduzetnika nema promjene. Uvjerljivi vladar domaćeg biznisa i dalje je Ivica Todorić, koji je svoje poslovno carstvo u prošloj godini povećao do gotovo 5 milijardi kuna.

Njegovo poslovno bogatstvo skoro je četiri puta veće od sljedećeg Hrvata na Forbesovoj ljestvici najbogatijih poslovnjaka, Emila Tedeschija. Otkrivamo vam i tko su ostali 'najteži' poduzetnici u Hrvatskoj. Njegov stisak ruke mnoge je učinio bogatima a njega još više. Ivica Todorić u Hrvatskoj već godinama nema konkurencije u biznisu. Vrijednost njegovih dionica svih tvrtki iz koncerna Agrokor je 4,9 milijardi kuna i daleko je ispred svih.

Pročitajte i ovo Silvio Kutić, Mate Rimac top 100 Objavljena lista najbogatijih ljudi u regiji: Na prva tri mjesta Hrvati Slika nije dostupna Regionalna sfera suradnje Jugosfera tržište s pet povećava na 25 milijuna potrošača

'lista je vrlo egzaktna sastoji se isključivo od imovine sa domaćeg tržišta kapitala odnosno vlasništva u domaćim tvrtkama čije dionice kotiraju na burzi', rekao nam je Mario Gatara, novinar Forbesa. Na drugom mjestu je francuska obitelj Besnier koja je još 2007 kupila najveću domaću mljekarsku tvrtku Dukat a poslije i KIM. Vrijednost njihovih dionica u Hrvatskoj procjenjuje se na milijardu i pol kuna. Obitelj Besnier u Hrvatskoj vlasnici Dukata u svijetu preko svog Lactalisa obrnu i do nekoliko milijardi eura.

U igri i stranci

'Odlučili smo i strance uključiti u igru, jer je ovo priča o tome tko vlada hrvatskim tržištem kapitala', pojašnjava Gatara. Brončani hrvatski poduzetnik je Emil Tedeschi. Dionice Atlantic Grupe koje se vode na njegovo ime teške su 1,3 milijarde kuna. Četvrta je obitelj Lukšić čiji se hotelski imperij na Jadranskoj obali procjenjuje na 856 milijuna kuna. Peti je šef i najveći dioničar duhansko-turističkog diva Adrisa, Ante Vlahović sa 608 milijuna. Njegov kolega iz Uprave drugi najveći dioničar Adrisa Plinio Cuccurin zauzeo je 6 mjesto. Jedan od rijetkih koji spremno govore o svom uspjehu.

'Započeo sam kao pripravnik zatim kao voditelj općih pravnih poslova došao sam polako do Uprave i u tom razdoblju tvrtka je narasla od 400 zaposlenika do 4000 zaposlenika', kaže Cuccurin. Sedmi je hotelijer Anđelko Leko, pa Milan Artuković vlasnik Francka, tu je i Dubravko Grgić vlasnik Euroherca. 10. je trenutno pritvoreni Robert Ježić sa Diokijem a Dragutin Drk sigurno bi bio puno više na ljestvici kada bi se dionicama njegove Koke pridodala i velika vrijednost cijele Vindije.

Naravno bogatstvo svih na ljestvici puno je veće jer mu treba pridodati, i sve nekretnine, i pokretnine te i još koji paket dionica koji je možda upisan pod skrbničkim računima u bankama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene