Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tradicionalno muško zanimanje?

ICT sektor: Od 34 posto zaposlenih žena njih 28 na upravljačkim mjestima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U sektoru informacijske i telekomunikacijske tehnologije (ICT) u Hrvatskoj zaposleno je 34 posto žena, od kojih 64 posto u dobi od 31 do 50 godina, a pritom je 28 posto žena na upravljačkim pozicijama, za razliku od 15 posto na razini ukupnog gospodarstva, rezultati su istraživanja o sudjelovanju žena u hrvatskom ICT sektoru.

Rezultati prvog takvog istraživanja provedenog u Hrvatskoj pokazuju da se kao najčešća prepreka aktivnijem sudjelovanju žena u ICT sektoru prepoznaje percepcija da su ta zanimanja tradicionalno muška. Središnji državni ured za e-Hrvatsku te je rezultate predstavio na danas održanom okruglom stolu pod nazivom 'Uloga žena u informacijskom društvu Republike Hrvatske''. Taj je ured i Microsoft Hrvatska priredio okrugli stol radi promoviranja važnosti ravnopravnog sudjelovanja žena u ICT sektoru i poticanja popularizacije zapošljavanja većeg broja žena u tom propulzivnom sektoru hrvatskog gospodarstva.

Pročitajte i ovo Projekt Zaželi uspio - Zaposlene brojne žene - 4 Zaželi ide u novu fazu Projekt koji je zaposlio nezapošljive da pomažu onima kojima je najteže: "Tri puta je pao u dvorištu pa ga moram dizati, a operirala sam srce" Slika nije dostupna Uvjerljiva vladavina jačeg spola Tipično muško zanimanje: Industrija u kojoj su žene rijetkost - ali žele to promijeniti

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku Igor Lučić istaknuo je, uz ostalo, kako će se uvidom u stvarne podatke dobiti osnovica za osmišljavanje konkretnih projekata usmjerenih prema ostvarenju željenog stanja ravnopravne zastupljenosti žena u svijetu informacijsko-komunikacijskih tehnologija''.

Direktor Microsoft Hrvatske Ivan Vidaković je, uz ostalo, istaknuo je da ICT sektor omogućava ženama jednake mogućnosti za razvoj i napredovanje kao i njihovim kolegama te da u ICT industriji, i u Hrvatskoj i u svijetu, žene već drže neka ključna mjesta. Da bi te brojke bile značajno veće, potrebno je učiniti dodatne napore na promociji ICT industrije i tehnologije od osnovne škole pa na više. Nužan preduvjet uspjeha je jačanje nastave iz prirodnih znanosti, a pogotovo iz matematike i fizike.

Neravnopravan položaj žena

Predstavljajući rezultate istraživanja Ivana Andrijašević, zamjenica državnog tajnika ureda za e-Hrvatsku, upozorila je da oni ukazuju na neravnopravan položaj žena i muškaraca u informacijskom društvu. Pozvala je sve društvene aktere - od resornih tijela, nevladinih organizacija, obrazovnog sektora, medija do poslovne zajednice - na zajedničku akciju popularizacije ICT sektora djevojkama.

Na okruglom stolu sudjelovali su i potpredsjednica Microsofta za javni sektor Linda Zecher, članica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Mirela Holy, načelnica Odjela za razvoj poduzetništva pri Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Ana Vincent-Šepić, potpredsjednica HGK Vesna Trnokop Tanta, dekan FER-a Vedran Mornar i predsjednica Uprave Agencije za podršku informacijskih sustava i informacijskih tehnologija Dunja Jurica. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene