Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trgovina i ulaganje

Dubrovnik: Počinje Brownov forum

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Dubrovniku danas počinje međunarodna konferencija 'Brownov forum: Trgovina i ulaganja između SAD i jugoistočne Europe'.

Radi se o velikom skupu gospodarstvenika i političara kojem je cilj pružiti mogućnost rasprave o tome što zemlje regije čine i mogu učiniti glede poboljšanja ozračja u svojim gospodarstvima te otvoriti vrata za prekograničnu i transatlantsku trgovinu i ulaganja.

Pročitajte i ovo Pitanje hotela Belveder Slika Dubrovnika Trebao je biti luksuzni hotel, a već 20 godina je ruševina: "Fantastičan projekt za koji je bilo i novca, ali je bio zaustavljan više puta" Slika nije dostupna Brownov Forum Predsjednik i premijerka pozvali Amerikance na ulaganje u Hrvatsku

Sudionike konferencije uvodno će pozdraviti predsjednik Ivo Josipović, premijerka Jadranka Kosor i američki veleposlanik u Hrvatskoj James Foley.

Vlada i domaći gospodarstvenici mnogo očekuju od investicija američkih tvrtki u posrnulo hrvatsko gospodarstvo. Više od stotinu američkih tvrtki planira velika ulaganja u Hrvatsku, a zainteresirani su za poljoprivredu, građevinu i turizam, informacije su koje su se pojavile početkom ožujka, mjesec dana prije foruma. 'Predstavit ćemo naše poslove Hrvatskoj i regiji, doznati više o mogućnostima ulaganja i nadam se da će do toga i doći', rekao je tada Hoyt Yee iz veleposlanstva SAD-a, najavljujući forum u Dubrovniku.

>> 'Invazija' SAD-a na Hrvatsku: Spremni uložiti milijune

>> Korak bliže SAD-u bez vize: Potpisan sporazum o suzbijanju kriminala

>> Izravne linije SAD - Hrvatska mogu krenuti

Državni tajnik za politička pitanja Mario Nobilo izjavio je tada kako je uvjeren da će to dovesti do novog investicijskog vala i da će dati jedno novo povjerenje ulaganja u ovom području.

Inače, sredinom veljače SAD i Hrvatska su potpisali sporazum o suradnji u sprječavanju i borbi protiv teškog kriminala, čime je dovršen pravni okvir za ulazak Hrvatske u program ukidanja američkih viza za njezine državljane. S hrvatske je strane sporazum potpisao ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, a s američke ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano i ministar pravosuđa Eric Holder.

Ministar Karamarko izjavio je tada da je s potpisivanjem sporazuma 'završen paket' u kojem su ranije potpisana i tri memoranduma, čime su stvoreni preduvjeti za izlazak Hrvatske iz viznog režima SAD-a.

Još ranije, početkom veljače, američka državna tajnica Hillary Clinton i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković u SAD-u su potpisali Sporazum o zračnom prometu između vlada SAD-a i Hrvatske.

Složili su se da će to omogućiti dolazak većeg broja američkih turista u Hrvatsku i otvoriti nove mogućnosti investiranja. Time je omogućena uspostava izravnih letova između dviju država i sklapanje 'code share' sporazuma američkih i hrvatskih prijevoznika, a prvi izravni letovi između Hrvatske i SAD-a očekuju se već ove godine.

U svjetlu tih 'živahnih' odnosa između SAD-a i Hrvatske od početka godine i najava konkretnih poteza od strane SAD-a i tamošnjih tvrtki, od Brownovog foruma očekuje se da će ti odnosi i najave biti dodatno potvrđeni, a konkretni potezi američkih institucija i gospodarstvenika bliži realizaciji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene