Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kongres u Dubrovniku

'Invazija' SAD-a na Hrvatsku: Spremni uložiti milijune

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od stotinu američkih tvrtki planira velika ulaganja u Hrvatsku, zainteresirani su za poljoprivredu, građevinu i turizam.

Dubrovačka vrata širom su otvorena i plan je jasan, a to je privući pozornost američkog kapitala i prekinuti dugih 10 godina bez velikih ulaganja. 'Predstavit ćemo naše poslove Hrvatskoj i regiji, saznati više o mogućnostima ulaganja i nadam se da će do toga i doći', kazao je Hoyt Yee iz veleposlanstva SAD-a.

Pročitajte i ovo Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola" Stjepan i Katarina Đerek Ratac Užas na magistrali: U sudaru poginuli brat (21) i sestra maturantica, sugrađani se opraštaju - "Ovo je da srce pukne od tuge"

Državni tajnik za politička pitanja Mario Nobilo uvjeren je da će to dovesti do novog investicijskog vala i da će dati jedno novo povjerenje ulaganja u ovom području. Povjerenje je prije gotovo dva desetljeća iskazala američka tvrtka IBM. Klima je tada bila drukčija, no stvari koje budući ulagači traže ostale su iste.

>> 'Hrvatska je premala da sama privuče ulagače'

Važnost stabilnosti i sigurnosti

'Osim visokoškolovane radne snage, dobro obrazovnog sustava koji može hraniti te buduće centre, adekvatnog poreznog okvira i cijene rada, jako je bitna stabilnost i sigurnost', uvjeren je direktor IBM-a Krešo Perica. Rješavanje birokratskih prepreka na prvom je mjestu i sada bi velik interes trebao porasti. Građevina, poljoprivreda i turizam, grane su od kojih se najviše očekuje.

'Sve su to poslovi koji nemaju težinu od nekoliko milijuna dolara ili eura, to su veliki zahvati koji se mjere u stotinama', kazao je Nobilo. Zamjenik direktora HUP-a Bernard Jakelić misli da privatne investicije trebaju biti 'driving force' koje će na neki način riješiti jedan dio ekonomske krize u kojoj smo se našli.

Dubrovačka konferencija, 15. je obljetnica tragične smrti Rona Browna, nekadašnjeg američkog ministra trgovine. Namjeru da osobno dovede investitore u zemlju tek izišlu iz rata nije ostvario.  Poginuo je kada se njegov avion srušio pri slijetanju u Dubrovnik 1996. godine. Pokretanje uspavanog gospodarstva nastavak je njegove misije.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene