Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Slovački ministar oglasio se o stanju premijera: "Ovo je jako težak dan. Borba za život premijera i dalje traje"

Završio Brownov forum u Dubrovniku

'Hrvatska je odlučna stvoriti klimu za ulagače'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je spremna, voljna i odlučna stvoriti klimu u kojoj će tvrtke i ulaganja procvjetati, a tijekom konferencije još je jednom dokazala odlučnost da podupre široku regionalnu suradnju među državama jugoistočne Europe rekao je danas u Dubrovniku potpredsjednik hrvatske vlade zadužen za ulaganja Domagoj Milošević.

Milošević je to rekao iznoseći zaključke nakon posljednje plenarne sjednice međunarodne konferencije održane pod nazivom 'Brownov forum: Trgovina i ulaganja između SAD i jugoistočne Europe' čime je službeno konferencija završila, iako su tijekom popodneva još predviđeni okrugli stolovi i izravni razgovori poslovnih ljudi u četiri oka, bez nazočnosti javnosti.

'U današnjem svijetu u kojem globalizacija i rastuća gospodarstva napreduju svjetlosnom brzinom, uspjeti se može jedino zajednički a ne pojedinačno, jer u gospodarstvu veličina jest važna', rekao je Milošević zaključujući konferenciju.

Potpredsjednik vlade objasnio je kako se hrvatska vlada kao suorganizator konferencije vodila vjerovanjem da zemlje regije mogu zajedno krenuti naprijed i dati dodatni poticaj kako bi ovaj dio svijeta postao poželjnije odredište za strana ulaganja.

Milošević je ustvrdio kako postoje pokazatelji da će ova regija biti iduće područje velikih gospodarskih ulaganja u Europi.

Hrvatska, po Miloševićevim riječima, već razmatra mogućnosti zajedničkog nastupa sa zemljama iz okruženja na trećim tržištima, što bi pomoglo u prevladavanju ograničenja uzrokovanih nedovoljnom veličinom tržišta pojedinih zemalja regije.

Govoreći o Hrvatskoj, potpredsjednik vlade rekao je kako je ohrabruje sve veće zanimanje američkih ulagača te izrazio uvjerenost kako će se interes američkih partnera povećavati s približavanjem Hrvatske Europskoj uniji.

Konferencija je, ustvrdio je Milošević, pomogla i u identificiranju područja u kojima se može i mora napraviti više kako bi se iskoristio nedvojbeni potencijal. Potpredsjednik vlade pritom je spomenuo jačanje zakonskog okvira za ulaganja i poduzetništvo, odlučnu borbu protiv korupcije, učinitkovitiji pravni sektor, stvaranje zdrave poduzetničke klime i provedbu projekata važnih za cijelu regiju, dodavši da se Hrvatska na to već usmjerila i da će to činiti i ubuduće.

Uz Miloševića završne zaključke konferencije ponudio je i američki veleposlanik u Hrvatskoj James Foley, rekavši da bi, kada bi konferenciju želio opisati jednom riječju, upotrijebio riječ 'iskrenost'.

Ponovio je kako se dvjestotinjak sudionika okupilo u Dubrovniku zato što vjeruju da regija nudi goleme mogućnosti, ali one nisu iskorištene.

'No, poruka konferencije nije sumorna, jer se svi slažu s tim da koraci koje treba poduzeti nisu samo mogući nego su i jednostavni', jer javnu upravu treba preurediti, pravilno usmjeriti i učiniti pristupačnom poduzetnicima i ulagačima, kazao je američki veleposlanik.

Foley je rekao kako je cilj dostići razinu u kojoj forumi poput dubrovačkog više neće biti potrebni, jer će biti provedene promjene i u regiji će se ulaganja i poslovanje odvijati spontano, ali ako će u postizanju te razine pomoći održavanje još nekog Brownovog foruma, onda "ponovni dolazak u Dubrovnik nikom neće teško pasti".

Američki veleposlanik zahvalio je svima koji su pomogli u organizaciji ove konferencije, a posebno hrvatskim partnerima, pri čemu je naglasio kako je 'konferencija bila izvrsna vježba bilateralne suradnje između SAD-a i Hrvatske'. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Brownov Forum Predsjednik i premijerka pozvali Amerikance na ulaganje u Hrvatsku Slika nije dostupna Brownov forum 'Hrvatska je premala da sama privuče ulagače'

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene