Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaključila Posebna stručna komisija

Šipušić je počinio propuste, ali ubojstvo ionako ne bi bilo spriječeno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posebna stručna skupina utvrdila je da je policajac Nenad Šipušić napravio propuste u svom postupanju.

On nadređenima nije prijavio da mu je Amir Mafalani desetak dana prije atentata na Ivu Pukanića najavio da će se u središtu grada dogoditi ubojstvo pa će protiv njega biti pokrenut disciplinski postupak, dok bi se kriminalističkim istraživanjem trebalo utvrditi njegovu evenetualnu kaznenu odgovornost

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Završne riječi USKOK traži 40 godina: 'Duhanska mafija za ubojstvo angažirala Jocu' Slika nije dostupna Nakon priznanja policajca 'Naše službe krive su koliko i atentatori'

Posebna stručna skupina utvrdila je također da izvješće Šipušića prije ubojstva ne bi bilo od korisiti za preventivno djelovanje radi sprječavanja ubojstva te da izvješće nakon ubojstva ne bi bilo od korisiti za kvalitetniju kriminalističku obradu, rekao je pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik kriminalističke policije Vitomir Bijelić koji je vodio stručnu skupinu.

No, skupina je utvrdila da je Šipušić počinio propuste jer je postupao suprotno Zakonu o kaznenom postupku, Zakonu o policiji, pravilniku o načinu postupanja kao i metodologijskim uputama. Bijelić je ustvrdio da se u bitnom razlikuje izjava Šipušića 2008. u policijskoj istrazi nakon ubojstva od njegovog iskaza kao svjedoka 2010. na suđenju šestorici optuženih za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića.

Nešto veliko nije dovoljno

Šipušić je 2008. u policijskoj istrazi, objašnjavajući svoj kontakt s Mafalanijem rekao da mu je Mafalani najavio da će se u središtu Zagreba dogoditi nešto veliko. U svom iskazu na sudu Šipušić je pak rekao da mu je Mafalani desetak dana prije atentata najavio ubojstvo i da je on tada savjetovao da ostane u vezi s Robertom Matanićem kojega je Mafalani naveo kao izvor informacija.

U spisu iz 2008. nije vidljiv trag da je Mafalani rekao da će se u Zagrebu dogoditi ubojstvo U spisu 2008. nije vidljiv trag da je Mafalani rekao da će se u Zagrebu dogoditi ubojstvo i jedina potencijalno korisna informacija koju je dao u istrazi je da će se dogoditi nešto veliko, rekao je Bijelić i dodao da to nije moglo biti dovoljno da bi se poduzele preventivne aktivnosti radi sprječavanja ubojstva.

Upitan bi li policiji pomogle informacije koje joj je Šipušić prešutio 2008., Bijelić je rekao da obavijest koju je Šipušić dao policiji kao ni informacije koje je dao u sudskom iskazu ne bi mogle biti od koristi da se poduzmu aktivnosti koje bi bile usmjerene na prevenciju ubojstva. Informacije koje je Šipušić dao na sudu u svom iskazu hipotetski su mogle pomoći, ali je vrlo neizvjesno bili pomogle, kazao je Šipušić.

'Bi li aktivnosti prema Mataniću spriječile ubojstvo?'

Glasnogovornik Ravnateljstva policije Krunoslav Borovec kazao je da je pitanje bi li aktivnosti prema Robertu Mataniću spriječile ubojstvo s obzirom da on nije bio krajni naručitelj. U policiji smatraju da je Mafalni Šipušiću dozirano davao informacije kako bi sebi u eventulanom sudskom postupku izborio povoljniji položaj.

Izvješće stručne skupine bit će dostavljeno Državnom odvjetništvu i načelniku zagrebačke policije koji je ovlašten pokrenuti disciplinski postupak protiv Šipušića, rekao je Bijelić. Kaznena odgovornost policajca Šipušića utvrđivat će se kriminalističkim istraživanjem jer policiji nije prijavio ono što je rekao na sudu. Policajac Šipušić je na sudu kazao da slučaj nije prijavio nadređenima ni nakon zločina jer je bio siguran da će policajci u istrazi doći i do njega.

>> Za ubojstvo Pukanića i Franjića 150 godina zatvora

Posebna stručna skupina osnovana je nakon svjedočenja policajca Šipušića na zagrebačkom Županijskom sudu tijekom postupka koji se zbog ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića vodio protiv šestorice osumnjičenih koji su u međuvremenu osuđeni na ukupno 150 godina zatvora. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene