Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Suđenje stoljeća'

Za ubojstvo Pukanića i Franjića 150 godina zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon devet mjeseci suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu sutkinja Ivana Kršul objavila je presude šestorici optuženih za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića.

Robert Matanić, njegov bratić Luka Matanić, Amir Mafalani, Slobodan Đurović, Bojan Gudurić i Željko Milovanović proglašeni su krivima za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Razotkriveni Policija se oglasila o akciji s USKOK-om: Uhićeni su zaradili stotine tisuća eura, traže još jednog muškarca Slika nije dostupna Tvrdi da je bio kod zubara Mafalani: Nisam bio na parkiralištu Nacionala

Robert Matanić dobio je 33 godine zatvora, a Luka Matanić i Amir Mafalani dobili su po 16 godina zatvora. Slobodan Đurović osuđen je na 15, a Bojan Gudurić na 30 godina zatvora. Željko Milovanović, kojem se jedinom sudilo u odsustvu, jer se protiv njega u Beogradu vodi drugi postupak također za ubojstvo Pukanića i Franjića, dobio je zatvorsku kaznu u trajanju od 40 godina zatvora.

Nije utvrđeno postojanje zločinačke organizacije

Nije utvrđeno da je postojala zločinačka organizacija već je zaključak da se radilo o grupi ljudi u kojoj je svatko imao svoju ulogu i koja se okupila s ciljem. Nakon deset mjeseci suđenja nije dokazan krajnji naručitelj ni motiv ovog zločina. Sutkinja ja pojasnila da je u ovom slučaju riječ o udruživanju radi ubojstva iz koristoljublja, što je blaža pravna kvalifikacija.

Sud je zaključio da je naručitelj ubojstva moćna osoba koja je za zločin bila spremna platiti 1,5 milijuna eura. Naručitelj je poznat jedino šestooptuženom Slobodanu Đuroviću koji je prema mišljenju suda potaknuo Roberta Matanića da okupi osobe od povjerenja za ubojstvo suvlasnika Nacionala.

Također u obrazloženju presude nije prihvaćena ni USKOK-ova tvrdnja da je Pukanić likvidiran kako bi ga se spriječilo da piše o poslovima kriminalnih skupina povezanih s duhanskom mafijom.'Pukanić je bio poznati novinar koji je pisao o mnogim kriminalnim skupinama. Imao je puno prijatelja, ali i neprijatelja. Moguće je da je razlog ubojstva sadržaj članaka, ali nije utvrđeno točno kojih', kazala je sutkinja.

Sutkinja Ivana Kršul samo je Slobodanu Đuroviću priznala olakotne okolnosti. Naznačila je da se radi o starijem čovjeku koji do sada nije osuđivan. U sudnici su za vrijeme čitanja presude bili otac i sestra Ive Pukanića te članove obitelji optužene šestorice.

Najavili žalbe

Obrana i optužba na suđenju za ubojstvo Ive Pukanića najavili su žalbe na današnju nepravomoćnu presudu. I dok i jedna i druga strana tvrde da će se žaliti na visinu kazni USKOK, zadovoljan jedino 40-godišnjom kaznom neposrednom izvršitelju Željku Milovanoviću, najavljuje da će pred Vrhovnim sudom ustrajati na tezi da su se optuženi udružili u zločinačku organizaciju.

USKOK proširio optužnicu

Ivo Pukanić, jedan od najeksponiranijih novinarskih imena u Hrvatskoj, ubijen je 23. listopada 2008. eksplozivnom napravom skrivenom u skuteru na parkiralištu pokraj redakcije tjednika 'Nacionala'. Kao kolateralna žrtva tada je poginuo njegov suradnik Niko Franjić, a ozlijeđene su još dvije osobe.

No, USKOK je pred kraj suđenja proširio optužnicu ističući da su članovi navodne zločinačke organizacije planirali ubojstva Hrvoja i Novice Petrača.

Na suđenju koje je počelo 3. veljače provedena su brojna vještačenja, pregledane snimke, razgovori i sms poruke optuženika, ali i ubijenog Pukanića te su ispitani mnogi svjedoci.

Postupak i u Beogradu

Uz krunskog svjedoka Tomislava Marjanovića i poduzetnika Ratka Kneževića koji je ustvrdio da iza ubojstva stoji crnogorska duhanska mafija medijsku je pažnju privuklo i nedavno svjedočenje zagrebačkog policajca Nenada Šipušića. On je, naime, potvrdio da mu je Amir Mafalani najavio zločin, ali da mu nije rekao gdje će se dogoditi i tko će biti žrtva ili počinitelj pa on to nije prijavio nadređenima.

Osim zagrebačkog suđenja zbog Pukanićevog ubojstva vodi se i postupak pred sudom u Beogradu gdje su na optuženićkoj klupi Sreten Jocić, Željko Milovanović i Milenko Kuzmanović.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene