Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Detalji slučaja

Šef policije tvrdi da je njihov kolega studenticu Mihaelu ubio slučajno: "Hvalio se, vadio pištolj, repetirao..."

Načelnik osječko-baranjske policije Ladislav Bece na sjednici Gradskog vijeća podnosio je izvješće o stanju sigurnosti u Osijeku. U svom izlaganju govorio je i o ubojstvu 21-godišnje Mihaele, za čije je ubojstvo osumnjičen 27-godišnji policajac Marko S.

Načelnik PU osječko-baranjske Ladislav Bece u četvrtak je na sjednici Gradskog vijeća Osijeka podnosio izvješće o stanju sigurnosti u Osijeku za prvih šest mjeseci ove godine, ali točkom je dominiralo ubojstvo studentice Mihaele B (21), koju je, sumnja se, usmrtio policajac Marko S. (27) iz službenog pištolja. Policija ga je prijavila za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine, no tu lakšu kvalifikaciju nije prihvatilo Državno odvjetništvo te je protiv njega otvorilo istragu zbog ubojstva.

Pročitajte i ovo Maja Kačavenda rođena 1988. godine Jeste li je vidjeli? Nestala je Maja iz Zagreba

Bece je pred vijećnicima ponovio da je policajac zaposlen prošle godine te da je prije mjesec i pol zadužio pištolj.

"Prilikom prekvalifikacije za zanimanje policajac uspješno je prošao zahtjevne liječničke, psihološke i motoričke preglede, kao i edukaciju o oružju", rekao je Bece.

Pročitajte i ovo Policija: Ilustracija - 2 Uhićen je Pijani vozač udario dijete i teško ga ozlijedio

Pročitajte i ovo Ilustracija dane su provodili igrajući se Užas u Istri! Majka s dečkom otišla na put, maloljetnu djecu ostavila danima samu u mračnom prostoru bez grijanja

"Ono što smo do sada utvrdili je da su se djevojka i policajac poznavali oko mjesec dana, a ona je u više navrata dolazila k njemu u stan. Tog je dana policajac na našoj porti radio do 18 sati, a istog je  dana zadužio novu futrolu. Kada je došao u stan, djevojka je došla k njemu kao i ranije, a on se hvalio novom futrolom, pokazivao je, vadio pištolj, streljivo, vraćao, repetirao... i u jednom trenutku, najvjerojatnije zbog lošeg baratanja oružjem, došlo je do opaljenja i streljivo je pogodilo mladu djevojku", ispričao je Bece.

Načelnik policije odbacio je i tvrdnje kako je osumnjičeni policiju nazvao nakon najmanje sat vremena od smrti djevojke.

Pročitajte i ovo Ilustracija Apel majke urodio plodom Privedeni zaštitari koji su pretukli mladiće ispred kluba: "Moj sin nije znao je li mu brat živ ili mrtav"

"Imamo komunikaciju djevojke i mogu reći da je proteklo nekoliko minuta od njezine zadnje komunikacije do njegova poziva službi 112. U tom prvom pozivu on je pokušao prikazati da se radi o samoubojstvu ili da se djevojka sama ustrijelila", nastavio je Bece.

"Naša je ekipa došla na očevid, pozvali smo Županijsko državno odvjetništvo, njihova je zamjenica vodila očevid, fotografiralo se, fiksiralo se i izuzelo tragove, snimilo... Vrlo brzo zaključili smo da otpada teza o samoubojstvo ili samoustreljenju, nego da ju je on sam ustrijelio. Uhićen je u jutarnjim satima i od tada mi imamo 24 sata da utvrdimo osnovanu sumnju u počinjenje kaznenog djela te smo išli sa težom kvalifikacijom općeopasne radnje", prepričao je Bece.

Pročitajte i ovo Eksplozija u Uzbekistanu Vatra u Teškentu VIDEO Ogromna eksplozija zatresla najveći grad u srednjoj Aziji: Poginuo tinejdžer, 162 osobe ozlijeđene

Demantirao je konflikt između policije i DORH-a oko kvalifikacije kaznenog djela te napomenuo kako se i ranije događalo da se neko djelo prekvalificira iz težeg u lakše i obrnuto.

"Treba reći i da u sljedećih šest mjeseci traju još istražne radnje, prikupljanje dokaza, vještačenja, tko zna hoće li ostati ova kvalifikacija. U ovome nema ništa sporno, a svi medijski istupi najviše štete njezinoj obitelji jer je previše krivih i netočnih informacija", rekao je Bece.

Pročitajte i ovo Migranti na granici Tunisa i Libije Mučna svjedočanstva Horor na granici: ''Morao sam piti vlastiti urin da preživim... Moja supruga i kći su umrle"

Njegov istup nije zadovoljio neke vijećnike, pa su Katarina Kruhonja i Boris Kiš iz platforme Možemo bili protiv prihvaćanja načelnikova izvješća.

"Ovaj slučaj je duboko poljuljao povjerenje u policiju, a ono će se vratiti kada se zaista napravi istraga oko toga kako se vodila ta istraga i je li bilo elemenata zataškavanja. Niz je indicija da je bilo zataškavanja, loša komunikacija... Radi se o sumnji na femicid i to je jako ozbiljno", rekla je Kruhonja, dok je Tomislav Bilandžić, nekadašnji načelnik PU osječko-baranjske, a danas vijećnik Domovinskog pokreta istaknuo kako smatraju da "nije bilo pokušaja zataškavanja, već grešaka u postupanju".

Pročitajte i ovo Policija Kod Bjelovara Konobarice se potukle u kafiću: Vlasnik samo gledao, pa i on dobio kaznu

Bece je još jednom istaknuo kako u slučaju nije bilo zataškavanja.

"Ali, mogu priznati da je bila nespretna komunikacija s javnosti. Mislili smo o tome izvijestiti kada sve rasvijetlimo i prikupimo dovoljno informacija, ali da, trebali smo ići barem sa jednom rečenicom o događaju. No, očevid je obavljen kako treba. Mi na mjestu događaja nismo mogli ništa prikrivati. To je nemoguće, a iz njihovih međusobnih poruka nije proizlazilo da bi bilo što ukazivalo na namjeru da policajac ubije djevojku", rekao je Bece na kraju dodavši da je Osijek najsigurniji hrvatski grad.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene