Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tragedija u Malom Lošinju

'Nije mu ništa, neka ide kući': Mladić (26) preminuo zbog liječničkog nemara?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Marko Grujić završio je 7. prosinca na Hitnoj pomoći zbog jakih bolova u trbuhu. Prema riječima njegovog oca, liječnik ga je nakon vrijeđanja poslao kući uz tvrdnju da mu nije ništa. Par sati kasnije srušio se…

26-godišnji Marko Grujić iz Malog Lošinja preminuo je prije dva mjeseca. Njegova obitelj uvjerena je da je do tragedije došlo zbog liječničkog nemara. Što se točno događalo 7. prosinca prošle godine, kada je mladić završio na Hitnoj pomoći zbog jakih bolova u trbuhu, ispričao nam je njegov otac Ranko Grujić koji je o slučaju obavijestio i Državno odvjetništvo. Njegove tvrdnje nadležne institucije još ne mogu potvrditi ili negirati jer je u tijeku utvrđivanje svih okolnosti događaja.

Pročitajte i ovo Hrvati napadnuti u predgrađu Dublina, ilustracija Policija traži svjedoke Dvojica Hrvata brutalno napadnuti u predgrađu Dublina: Jednom od njih liječnici se bore za život Napadnut djelatnik Hitne pomoći novi incident VIDEO Pijan se potukao u kafiću pa napao vozača Hitne koji ga je spasio: "Nisam se mogao braniti, pao sam..."

Marko je vozilom Hitne pomoći doveden na pregled oko šest sati ujutro. Dali su mu infuziju, a njegov otac tvrdi da je to jedina pomoć koju je dobio. Uslijedilo je, kaže, vrijeđanje. 'Medicinska sestra pitala ga je zašto se nije otuširao, a on je bio znojan od bolova. Nakon toga došao je doktor koji ga nije niti pipnuo po stomaku ili pitao gdje boli. Baš ništa', tvrdi otac. Vrijeđanje se tu nije zaustavilo, prisjetio se.

Svjedočanstvo pretučenog učenika: Vraća se u školu i opet će sjediti sa svojim napadačima

'Marko je plakao, nije imao snage'

'Liječnik ga je pitao je li pio alkohol, a kada je rekao da je popio malo jer ga je boljelo poručio mu je da se onda radije baci pod autobus', ispričao nam je otac. Nakon toga Marko se rasplakao. Liječnik i sestra ispratili su ih do izlaza iz Hitne pomoći gdje je mladiću s ruke pao flaster od infuzije. Sestra mu je navodno rekla da ga sam namjesti, ali nije imao snage. 'Liječnik nam je rekao da su oni svoje napravili i da ga vozimo doma. Molili smo, nudili mu novac, bilo što da ga ostavi u bolnici jer je bio blijed i nije mogao hodati. Rekao je da mu nije ništa i neka ide kući otrijeznit se, pojest juhu i naspavati se', priča potreseni otac.

On i Markov stariji brat doveli su ga doma. Pojeo je malo juhe i oko 16 sati krenuo u WC, a onda se srušio. Obitelj je pozvala Hitnu pomoć, a na intervenciju je nakon 15-ak minuta stigao isti tim koji ga je nekoliko sati ranije poslao kući uz tvrdnju da mu nije ništa. Prije njihovog dolaska Marka je oživljavao brat kojem su upute telefonskim putem davali operateri Hitne pomoći u Rijeci.

'Molio sam ih da ga probaju još oživljavati'

Oživljavanje je onda nastavio lječnik kojeg obitelj danas optužuje za nemar. 'Molili smo doktora da ga još malo oživljava, ali on nam je rekao da je prošlo više od 20 minuta, da rade već 24 minute i da su ionako prekardašili vrijeme', tvrdi neutješni otac. Liječnik je ipak udovoljio njihovoj želji i tehničaru rekao da proba još nekoliko puta. Marku nije bilo pomoći - rekli su im da je umro. Tijelo su ostavili na podu sobe i otišli bez da su pokupili gaze i rukavice, tvrdi otac. Uskoro je stigla Markova liječnica opće medicine koja je ustanovila smrt.

Čekaju rezultate obdukcije

Dva dana kasnije Markovo su tijelo poslali na obdukciju čije rezultate još čekaju. Hoće li ova priča dobiti i službenu potvrdu treba pričekati rezultate istrage.

Iz Zavoda za hitnu medicinu primorsko-goranske županije izrazili su žaljenje zbog gubitka mladog života. Kako nam je objasnio ravnatelj Zavoda dr.med.spec. Davor Vukobrat u tijeku je redoviti postupak kojim bi se trebale utvrditi sve okolnosti konkretnog događaja. Nakon što utvrde činjenično stanje i prikupe informacije, stručna tijela Zavoda moći će ocijeniti je li prilikom postupanja tima koji je intervenirao oba puta bilo eventualnih propusta u radu. 'Bilo po pitanju poštivanja načela liječničke struke, bilo etike', objasnio je Vukobrat.

Djelatnici tima 1 Hitne medicinske pomoći bili su na razgovoru u MUP-u koji se također uključio u slučaj, a s njime je upoznato i Ministarstvo zdravlja koje se o slučaju još treba očitovati.

Policija prikuplja dokumentaciju koju će proslijediti Županijskom državnom odvjetništvu

Iz PU primorsko goranske potvrdili su nam da je u konzultaciji s državnim odvjetništvom u tijeku provođenje izvida i prikupljanje medicinske dokumentacije.

Sva prikupljena saznanja policija će dostaviti Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene