Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mladi maslinar

Dječački san pretvorio u uspješan posao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sandi Chiavalon znao je što želi biti i prije srednje škole.

Stoga je već prije tridesetog rođendana postao jedan od 15 najuspješnijih maslinara na svijetu. I priča za Bolju Hrvatsku.

Pročitajte i ovo Katarina Brajdić - 4 Bolja Hrvatska Katarina ima posuđenu protezu: ''Kad čovjeku zatreba da mu je vratim, morat ću je vratiti'' Bolja Hrvatska 26.02.2024. - 2 Doktorirala s najvišim ocjenama Prva svjetska gramatika romskog jezika djelo je Katarine Katavić: "Jezik je prelijep, htjela sam ga prikazati što bolje mogu"

'Na 10 lokacija imamo 25 hektara poljoprivrednog zemljišta. Zasađeno 20 hektara sa oko 6.100 stabala maslina', rekao je Sandi. A počelo je puno ranije. S 13 godina i 30 stabala koje mu je darovao djed. Već tada je znao da će maslinarstvo biti njegov put. 'Čak i kad mi je profesorica prvi put rekla da sam kampanjac, u Istri se kampanjac zove njiva, ja sam mislio da mi ona govori da sam pravi poljoprivrednik, a ne učenik koji ne uči svaki dan, tako da je to meni bila pohvala', ispričao je Sandi kroz smijeh.

'Radimo za naš brend, ali širimo priču o Istri'

U 15 godina dječački san i hobi pretvorio se u ozbiljan posao. 'Danas smo, evo, cijela obitelj, imamo svi što raditi oko maslina, uz to i zapošljavamo', dodao je. Uz obitelj, u stalnoj postavi onih koji se brinu oko maslina je troje zaposlenih. U vrijeme berbe, broj je daleko veći. Istarske masline koje na godinu daju 7 tisuća litara ulja, prepoznatljive su i vani.

>> Hobi su pretvorili u pravi biznis

'Kad dođete u jedan od najboljih restorana u Danskoj ili Velikoj Britaniji i ugledate hrvatski proizvod, mislim da ne radimo samo za naš brend nego širimo priču o Istri i našoj zemlji kao vrhunskoj gastro destinaciji', rekao je Sandi. A priča se daleko širi. 65 posto ulja se izvozi. Kvalitetu su prepoznali i stručnjaci koji su prve nagrade podijelili 2000.

Put do uspjeha: Puno rada, odricanja i potpora obitelji

'2008. smo uvršteni među 15 najboljih uljara na svijetu što je doprinijelo afirmaciji našeg brenda kao kvalitetnog. To su nagrade koje nas vesele i koje nam daju snagu da i dalje radimo kvalitetno i budemo što bolji', otrkio je. I uz sve nagrade i pohvale, Sandi kaže da je još na početku.

'Ako se bude kvalitetno radilo, kad dođu sve masline u rod i proizvodanja se poveća, rezultati će biti bolji, bit će lakše živjeti od ovog posla', smatra Sandi. A put do uspjeha, tu nema prevelike tajne. Puno rada, odricanja i potpora obitelji.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene